Divendres, 6 d'agost de 2021 - Edició 1106
La República

Acord entre els líders de la UE per desbloquejar el fons de recuperació de la covid-19 i el pressupost

ACN Brussel·les.-Els líders de la Unió Europea han tancat un acord aquest dijous per desbloquejar el pressupost per als pròxims set anys de la Unió Europea i el fons de […]

Avatar
Agències 10/12/2020

ACN Brussel·les.-Els líders de la Unió Europea han tancat un acord aquest dijous per desbloquejar el pressupost per als pròxims set anys de la Unió Europea i el fons de recuperació. Només ha calgut una discussió de 20 minuts perquè els líders hagin acceptat el compromís al qual la presidència alemanya de torn de la Unió Europea va arribar aquesta setmana amb Hongria i Polònia per tal de superar el veto. El compromís inclou una declaració interpretativa en què s’aclareix el funcionament del mecanisme que permet congelar el finançament si no es respecta l’estat de dret i permet que els estats implicats demanin pronunciar-se al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) sobre la seva aplicació.

Per superar el veto, el mecanisme sobre la condicionalitat dels fons a l’estat de dret no s’ha canviat, però sí que s’han afegit alguns elements nous per tal de sumar Polònia i Hongria a un acord que permeti desbloquejar el paquet econòmic. Varsòvia i Budapest no veien amb bons ulls el mecanisme perquè consideraven que es podia utilitzar de manera arbitrària i política.El compromís al qual les dues capitals van arribar amb la presidència alemanya i que ara ha estat acceptat per la restat de líders preveu, a banda de la declaració interpretativa, que la Comissió Europea pugui fer directrius per a l’aplicació d’aquest mecanisme, però que no pugui completar els processos fins que el TJUE no es pronunciï sobre aquest instrument en cas que un estat ho demani. Així, l’acció de la Comissió Europea queda supeditada a la decisió del TJUE. D’alta banda, el compromís també inclou un ‘fre d’emergència’ amb el qual qualsevol estat pot elevar aquesta qüestió a un debat entre els líders. La superació del veto d’Hongria i Polònia permet continuar el procés d’aprovació del paquet econòmic, que ascendeix a 1,8 bilions d’euros: 1,1 bilions del pressupost i 750.000 milions d’euros del fons de recuperació.