Dijous, 6 d'octubre de 2022 - Edició 1533
La República

ACCIO creu que la tendència proteccionista dels EUA seguirà vigent amb Biden

ACN Barcelona.-La directora d’Internacionalització d’ACCIO, Cristina Serradell, pronostica que la tendència proteccionista dels Estats Units es mantindrà tot i la victòria del candidat demòcrata, Joe Biden, a les eleccions presidencials. […]

Agències 10/11/2020

ACN Barcelona.-La directora d’Internacionalització d’ACCIO, Cristina Serradell, pronostica que la tendència proteccionista dels Estats Units es mantindrà tot i la victòria del candidat demòcrata, Joe Biden, a les eleccions presidencials. “Hi ha certes dinàmiques que faran que no hi hagi grans canvis”, assenyala Serradell a l’ACN. La directora d’Internacionalització d’ACCIO subratlla que l’augment del proteccionisme ja existia i que amb la covid “s’ha anat accelerant”. Al mateix temps, Serradell opina que “la retòrica” i les “formes” seran diferents i espera que la relació amb la UE millori. Les exportacions catalanes als Estats Units es van enfilar fins als 2.663,2 MEUR el 2019, el valor més alt de la sèrie històrica i un 5,3% més que l’any anterior.

La directora d’Internacionalització d’ACCIO recorda que l’encara president, Donald Trump, ja va accedir a fer certes concessions en les polítiques aranzelàries. Van ser “amb productes molt concrets i molt específics” però eren una mostra, sosté, que “ja volia teixir ponts amb la UE”. Tot i això, el proteccionisme que ha mostrat darrerament els Estats Units ja era una corrent “de fons”, no només al país nord-americà sinó a nivell mundial, segons la directora d’Internacionalització d’ACCIO.Serradell destaca del qui segurament serà el nou president –Donald Trump encara no ha concedit la victòria demòcrata i amenaça amb recursos als tribunals- que “sembla més europeista i conciliador” i n’ha subratllat la seva voluntat de tornar als acords multilaterals i als consensos internacionals.La dirigent d’ACCIÓ remarca la importància dels Estats Units, que és el setè soci comercial de Catalunya a l’exterior i el primer fora d’Europa, i suma el 3,6% de les exportacions catalanes. Amb la política d’aranzels, els productors de vi i oli han estat els més perjudicats des de l’octubre del 2019, ja que als EUA és on es destinen el 12% de les vendes a l’estranger. També se’n van ressentir les vendes de carn de porc, per exemple. De fet, per al sector agroalimentari, la política proteccionista del EUA ha suposat un impacte negatiu de 50 milions d’euros entre l’octubre del 2019 i el 31 d’agost del 2020, segons va revelar fa uns dies la Promotora d’Exportacions Catalanes (Prodeca), que també apuntava que si guanyava Biden la política aranzelària s’allargaria un temps.El principal sector exportador català als Estats Units, però, va ser el de la maquinària (13,3%) productes farmacèutics (10,6%) i combustibles (9,9%), d’acord amb les dades del 2019, que també mostraven que el 19,4% de les exportacions que fa l’Estat als EUA es fan des de Catalunya.D’altra banda, quant a les inversions a Catalunya no han de quedar afectades pel canvi de presidència als EUA. Per ara, els Estats Units és el país amb més filials d’empreses a Catalunya i només el precedeixen França i Alemanya.