Dissabte, 27 de novembre de 2021 - Edició 1220
La República

Acció Climàtica aplica tractaments per eliminar la formiga boja del Port de Barcelona

ACN Barcelona.-El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural està realitzant les actuacions de seguiment i control de la formiga boja, una espècie exòtica invasora, en l’àmbit del Port de […]

Avatar
Agències 25/11/2021

ACN Barcelona.-El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural està realitzant les actuacions de seguiment i control de la formiga boja, una espècie exòtica invasora, en l’àmbit del Port de Barcelona. Els principals impactes que provoca aquesta formiga en les zones d’invasió és que desplaça les altres espècies natives i altres invertebrats. Té una elevada capacitat destructiva, és una plaga en edificis i infraestructures i pot arribar a ser fins i tot una plaga agrícola.

Catalogada com a invasora dins la legislació estatal, es tracta d’una espècie omnívora que forma normalment colònies petites amb uns pocs centenars d’obreres i una desena de reines. És molt adaptable i presenta un nivell de dispersió molt elevat, per la qual cosa, si no es troba a gust en un lloc, pot cercar-ne de nous i incrementar el nivell de dispersió.Aquesta formiga exòtica invasora és originària de l’Àfrica tropical i es va detectar per primer cop a Catalunya el febrer de l’any 2020, quan es va trobar una obrera en una porta d’accés al Port de Barcelona. Posteriorment, se’n van detectar més en una rotonda i diverses colònies sota les tapes del clavegueram i subministrament, però la distribució continua sent molt acotada a l’àmbit del Port de Barcelona, cosa que pot facilitar les actuacions de control i intentar la seva eradicació.Com d’altres espècies invasores, la via d’entrada principal d’aquesta espècie és mitjançant el transport de mercaderies. En aquest sentit, el Port de Barcelona està preparant una estratègia de lluita contra les invasores, en col·laboració amb la Universitat de Barcelona i altres centres especialitzats. 203 espècies invasoresLes espècies exòtiques invasores són una de les principals causes de pèrdua de biodiversitat. Paral·lelament als problemes ambientals que causen, cal destacar l’impacte econòmic que suposen els seus efectes i que poden arribar a ser un problema de salut pública, com ara el mosquit tigre o la pampa del Caucas. El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural té activada una Xarxa d’Alerta d’Espècies Exòtiques Invasores, centralitzada en una bústia que aplega totes les notícies i comunicacions urgents relacionades amb la problemàtica.Segons el projecte EXOCAT, fins a la data, a Catalunya s’han detectat 1.755 espècies exòtiques. D’aquestes, 203 (un 11,6%) tenen comportament invasor, és a dir, provoquen impactes a Catalunya, ja siguin sobre la biodiversitat, econòmics o sobre la salut pública, entre d’altres.