Diumenge, 27 de novembre de 2022 - Edició 1584
La República

Acció Climàtica adjudica la instal·lació d’una planta solar en una estació de bombament del Segrià Sud a Seròs

ACN Seròs – El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha adjudicat les obres per instal·lar una planta solar aïllada, amb una potència de 527,5 kWp, per al subministrament […]

Agències 24/11/2022

ACN Seròs – El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha adjudicat les obres per instal·lar una planta solar aïllada, amb una potència de 527,5 kWp, per al subministrament a l’estació de bombament EB-2 del regadiu del Segrià Sud, ubicada en el terme municipal de Seròs (Segrià). L’adjudicació s’ha fet a l’empresa Aquambiente Servicios para el Sector del Agua, SAU, per un import total de 883.445,35 euros. La Comunitat de Regants del Segrià Sud abasta els termes municipals d’Almatret, Llardecans, Maials, Seròs i Torrebesses, a la comarca del Segrià, i disposa d’una superfície de regadiu de 6.189 hectàrees. El seu consum d’energia elèctrica se situa al voltant dels 12,5 GWh anuals.

El cost energètic és la principal despesa de les comunitats de regants que requereixen d’energia per impulsar aigua per regar, fet que ha implicat una tecnificació progressiva en el camp de l’energia. Així, han efectuat optimitzacions de la contractació elèctrica, tant ajustant les potències contractades com realitzant subhastes per la compra d’energia, a la vegada que han establert planificacions per programar les hores de funcionament de les bombes en els períodes de menor cost.

En aquest sentit, la factura elèctrica és un factor econòmic limitant per a la viabilitat del regadiu i, per tant, un dels elements clau és la reducció del cost de l’electricitat. El bombament solar és una alternativa viable per reduir la despesa energètica, amb un sistema energètic d’autoproveïment, sent un recurs renovable que permet aportar valors positius per a l’adaptació i la mitigació del canvi climàtic.

L’any 2019, la Comunitat de Regants del Segrià Sud ja va executar les obres per instal·lar una primera planta solar de 523 kWp, per al subministrament elèctric, en configuració aïllada, d’una bomba de l’estació (B 3.3), la qual es troba treballant a ple rendiment. Ara, es projecte construir una planta solar fotovoltaica, amb una potència instal·lada de 527,5 kWp, per al subministrament elèctric a una bomba de nova instal·lació situada a l’interior de l’estació de bombament EB-2 del regadiu del Segrià Sud, per impulsar l’aigua fins a la bassa 3.

Aquest projecte contribueix a aconseguir els objectius per desenvolupar la transició energètica a Catalunya, cap a l’autoproveïment energètic amb la reducció del consum d’energies convencionals, i complir els objectius de la Llei del canvi climàtic en matèria d’energia, un model energètic més net i sostenible amb la reducció de Gasos amb Efecte d’Hivernacle (GEH). S’emmarca en les actuacions que porta a terme Acció Climàtica per millorar l’eficiència dels regadius i afavorir el reequilibri territorial i el desenvolupament econòmic i social del espais rurals.