Dilluns, 6 de desembre de 2021 - Edició 1229
La República

Absolt l’home sense llar que va passar cinc mesos a la presó acusat de desordres i danys en les protestes postsentència

ACN Barcelona .-El jutjat penal número 2 de Barcelona ha absolt l’home nord-americà que estava acusat dels delictes de desordres públics i danys per incendi en els aldarulls postsentència de […]

Avatar
Agències 22/11/2021

ACN Barcelona .-El jutjat penal número 2 de Barcelona ha absolt l’home nord-americà que estava acusat dels delictes de desordres públics i danys per incendi en els aldarulls postsentència de l’1-O, el 2019. Charles, que vivia al carrer, va estar empresonat cinc mesos en no poder acreditar arrelament a l’estat espanyol. La fiscalia li va demanar 2 anys de presó per desordres i 4 per danys i la substitució parcial de la pena per l’expulsió de l’Estat una vegada n’hagués complert 2/3 parts. El col·lectiu Alerta Solidària, que el va defensar en el judici, considera que l’absolució “destapa un nou escàndol”, perquè, subratlla, la versió de dos agents de la Guàrdia Urbana de Barcelona va “ser suficient per detenir-lo i empresonar-lo”.

Charles es trobava el 18 d’octubre del 2019 al centre de Barcelona, on s’estaven realitzant diverses mobilitzacions per la jornada de vaga general, i va ser detingut per agents de la Guàrdia Urbana quan estava amb mig cos a dins d’un contenidor.La sentència assenyala que no ha quedat “degudament acreditat” que Charles es dirigís a una paperera per intentar cremar-la “amb la clara intenció de menyscabar la propietat aliena i, a la vegada, alterar la tranquil·litat ciutadana” i afegeix que no consta que li causés cap deteriorament. La magistrada considera que tampoc ha “quedat acreditat” que “cremés uns rotlles de paper higiènic amb la intenció que el foc es propagués i calcinés per complet el contenidor”, on es trobava quan el van detenir. El tribunal afegeix que “no ha quedat acreditat” que el contenidor patís danys ni tampoc que els petits productes que portava l’acusat fossin substàncies inflamables. Alerta Solidària sostenia que el contenidor que suposadament volia cremar no va patir cap dany, perquè no hi va haver cap incendi. La defensa va aportar en el judici fotografies que mostraven unes bosses d’escombraries emblanquinades per la pols de l’extintor que van utilitzar els bombers per la petició dels agents, però que no estaven cremades. El col·lectiu considera que l’únic que va fer Charles va ser trobar-se “enmig de les protestes” i que va ser un dels empresonats per “frenar-les”. La defensa assegurava que el processat estava buscant dins del contenidor alguna cosa per reutilitzar i que, quan tenia les cames penjant, un guàrdia urbà el va detenir en considerar que el volia cremar.