Divendres, 18 de juny de 2021 - Edició 1058
La República

Ábalos afirma que el capità de l’Open Arms no té potestat jurídica per a demanar l’asil pels 31 menors que ha rescatat

ACN Barcelona.-El ministre de Foment en funcions, José Luis Ábalos, ha afirmat aquest dimarts que el capità del vaixell humanitari de Proactiva Open Arms “no té capacitat ni potestat jurídica” […]

Avatar
Agències 13/08/2019

ACN Barcelona.-El ministre de Foment en funcions, José Luis Ábalos, ha afirmat aquest dimarts que el capità del vaixell humanitari de Proactiva Open Arms “no té capacitat ni potestat jurídica” per a demanar l’asil pels 31 menors rescatats al Mediterrani, tal com va fer dilluns davant l’Ambaixada espanyola a Malta. El dirigent socialista ha assegurat en una entrevista a Telecinco que l’organització no ha demanat dirigir-se a un port espanyol i que les darreres actuacions del vaixell “són per pressionar el Govern d’Itàlia perquè compleixi amb la tasca humanitària”. Ábalos afirma que al capità del vaixell “no li correspon poder exercir aquesta funció” i opina que la petició “pot ser un argument per seguir mantenint la qüestió viva”.

“A nosaltres no ens ha demanat cap port per a desembarcar, no ens havia compromès al Govern espanyol fins ara”, ha respost Ábalos a darrera sol·licitud d’asil que ha fet l’ONG. El ministre en funcions ha assenyalat que no li sembla bé “que es comprometi la reputació d’Espanya” en matèria de salvament, quan és “un país que està compromès” amb els valors de la solidaritat. “El dret internacional exigeix que un salvament es practiqui en el primer port proper i segur, i sens dubte li correspon a Itàlia”, argumenta Ábalos. “Si hagués estat a Espanya, ho faríem”, afegeix. Tot i això, el dirigent socialista ha recordat que el vaixell té “una bandera espanyola” i que ha practicat rescats malgrat “no tenir dret a fer-los”. Ha declarat també que la situació els irrita profundament i desagrada veure la “situació tan inhumana que estan vivint aquests refugiats o immigrants salvats al mar”, encara que assenyala que “s’ha de dimensionar el problema perquè aquesta acció puntual no és el problema, sinó les corrents migratòries importants”. Per la seva banda, l’ONG Proactiva Open Arms lamenta la situació a les xarxes socials, assegurant que “cada dia que passa és més difícil” i criticant altres països europeus per no permetre el desembarcament dels rescatats al Mediterrani. “És infame el silenci d’Europa. La falta d’humanitat i d’empatia els fa més culpables”, argumenta. L’embarcació de salvament humanitari es troba actualment en aigües internacionals, a unes 29 milles de les costes de l’illa italiana de Lampedusa, a l’espera de poder atracar a port segur, donada la prohibició del ministre de l’Interior del país, Matteo Salvini, que amenaça amb la imposició de multes per a l’organització i la confiscació de la nau.