Dimarts, 21 de Maig de 2019 - Edició 299
La República

Els albergs de la Generalitat oferiran productes de proximitat i amb plats de cuina catalana

ACN Barcelona.-La Xarxa d'Albergs de la Generalitat de Catalunya, la Xanascat, oferirà productes de proximitat i la possibilitat de fins a 16 menús diferents adaptats als casos d'intoleràncies i al·lèrgies, així com a opcions ètiques o religioses, per garantir l'accessibilitat a tothom. És un projecte conjunt dels Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, i d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, que també preveu incorporar receptes del ''corpus de la cuina catalana'' com a eix vertebrador dels àpats que s'ofereixen en aquests equipaments. La prova pilot es durà a terme durant el programa 'L'estiu és teu', per introduir menús d'arrel tradicional i de proximitat.

Precisament l'any passat es va licitar un nou expedient de contractació amb el compromís explícit per al subministrament, en cas que n'hi hagi, de productes locals i de proximitat, un concurs prorrogable fins el 2023, que és per un valor de 9.035.562 euros. El contracte també valora més de 72 Denominacions d'Origen Protegides, Indicacions Geogràfiques Protegides, Marca !, de producció ecològica o integrada i l'etiquetatge com a mínim en català, i que l'ús de productes frescos sigui de proximitat, és a dir, amb un sol intermediari o de venda directa. Per la consellera d'Agricultura, Teresa Jordà, aquestes iniciatives són un exemple a seguir ''per l'impacte real sobre la comunitat local, sobre els productors de proximitat, sobre les DOP i les IGP''. Considera ''important'' que els àpats cuinats a les cuines dels albergs siguin amb ''total respecte'' pel producte de Catalunya, tenint en compte que serveixen cada any 1 milió de menús. El conseller El Homrani creu que amb els més de 150.000 usuaris, la xarxa és una bona plataforma per apropar els actius gastronòmics'' de la cuina catalana, i divulgar-la des d'una vessant social i cultural. Pel que fa a les al·lèrgies i les intoleràncies, s'ha implementat un protocol que permet Establir mesures preventives i de seguretat bàsiques per reduir al màxim el risc de contacte amb els al·lèrgens personals de cadascú. En total s'oferiran 16 derivacions de menús, 14 per intoleràncies i al·lèrgies i dues opcions ètiques i religioses. Lluita contra el malbaratament alimentariEl consum responsable i saludable també tindrà els eu espai a la Xanascat, amb la incorporació de tècniques, eines i mecanismes de gestió interns que a més dels menús equilibrats i saludables, permeti també gestionar correctament els seus excedents, garantir un ús responsable i eficient de les cuines i evitar el malbaratament de menjar.