Dimecres, 22 de setembre de 2021 - Edició 1154
La República

580 efectius treballen al foc de la Ribera d’Ebre prioritzant esforços en la zona sud del flanc dret

ACN Vinebre.-580 efectius treballen al foc de la Ribera d’Ebre prioritzant els esforços en la zona sud del flanc dret, que és el que més preocupa. Aquest matí s’han registrat […]

Avatar
Agències 27/06/2019

ACN Vinebre.-580 efectius treballen al foc de la Ribera d’Ebre prioritzant els esforços en la zona sud del flanc dret, que és el que més preocupa. Aquest matí s’han registrat revifades per culpa del vent, tot i que no bufa com dimecres. Els Bombers destinen a les tasques d’extinció 90 dotacions (45 vehicles aigua i 45 dotacions lleugeres) i 9 mitjans aeris (un helicòpter de comandament, 4 bombarders i 4 avions de vigilància i atac). També hi ha dos hidroavions del Ministeri d’Agricultura. Als 350 bombers se sumen els 230 efectius humans de la Unitat Militat d’Emergències, 65 vehicles i un helicòpter. El cap d’intervenció dels Bombers, Antonio Ramos, ha xifrat la superfície cremada en 5.500 hectàrees.

L’incendi de la Ribera d’Ebre continua actiu. Les tasques d’extinció s’estan centrant en aquests moments en el flanc dret, que els Bombers han dividit en un parell de sectors, el nord i el sud. S’està treballant amb major intensitat en el sud, que té un major risc d’estendre’s. De fet, aquest matí ja s’han registrat algunes revifades. Aquesta és una zona molt abrupta, amb molts barrancs i això dificulta l’arribada dels Bombers i l’emplaçament dels vehicles d’extinció. En aquesta zona també s’està treballant per eixamplar els camins existents, que a part de facilitar l’accés dels vehicles també ajudaria a aturar la progressió del foc. Pel que fa al flanc esquerre, els Bombers continuen treballant per ancorar el front de foc a la carretera C-12, on s’han fet cremes de gestió. S’ha aconseguit reduir la intensitat de les flames i s’ha evitat que el foc travessés la carretera i continués progressant en aquella direcció. Mentre l’incendi no estigui controlat no s’aixecarà l’ordre d’evacuació dels masos que hi ha aa la zona. Els Bombers demanen que es respecti aquesta zona d’exclusió per una qüestió de seguretat personal però també per no entorpir les tasques d’extinció. A la zona de l’incendi la intensitat del vent ha minvat respecte a la jornada de dimecres. Ara bé, la temperatura ha tornat a pujar considerablement i la humitat relativa ha començat a baixar. Segons informa el Servei Català de Trànsit, encara hi ha 5 carreteres tallades a la circulació a causa de l’incendi: la T-714, entre la Torre de l’Espanyol i Cabacés; la T-2237, entre Vinebre i la Palma d’Ebre; la T-703, entre la Palma d’Ebre i la C-233; la C-233, entre Bovera i Flix, i la C-12, entre Maials i Flix. Protecció Civil ha activat la fase d’emergència del pla especial d’emergències per incendis forestals de Catalunya (Infocat). Dos tècnics estan al centre de comandament, ubicat a Vinebre, per donar suport a la coordinació de l’emergència i a les autoritats locals, així com també per coordinar l’atenció a les persones evacuades. A Flix n’hi ha 26; a Palma d’Ebre són 4; a Bovera n’hi ha 4 més, i a la Torre de l’Espanyol, 9. Protecció Civil, però, ha parlat de 57 evacuats. Segons Endesa hi ha 6 abonaments afectats per manca de subministrament elèctric a Vinebre, un a Bovera i 1 a Bellaguarda. Hi ha afectades 2 línies de mitja tensió de la subestació de Flix i un circuit d’alta tensió de Red Eléctrica. Des del Centre de Coordinació Operativa de Catalunya CECAT de Protecció Civil s’ha sol·licitat l’activació del satèl·lit Copernicus de la Unió Europea per rebre imatges en temps real de la zona afectada.