Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

44 artistes reimaginen l’espai de les Rambles en una proposta artística al Santa Mònica

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – 44 artistes reimaginen l’espai de les Rambles en una proposta artística al Santa Mònica en el marc d’’Utopia Rambles’, un projecte curat per Itziar González, Elena Blesa i Enric Puig. L’exposició, que es pot visitar fins el 21 de maig, mostra en dues plantes del centre els processos de creació col·lectius d’aquests 44 artistes al voltant d’aquesta popular zona de Barcelona i que es concretarà en accions a les Rambles. En aquest moment doncs, l’exposició s’endinsa en el procés de reaimaginació de les Rambles amb “els calendaris d’acció, els mètodes de col·lectivització, els arxius i pressupostos”.

Enric Puig, director del Santa Mònica, ha desgranat que hi ha quatre àmbits pels quals aquest projecte és d’interès per la ciutadania i el públic. El primer, és l’arxiu que hi ha a la primera planta, que és material inèdit del procés cooperatiu entre els artistes. El segon, són les accions performatives que es realitzaran a les Rambles. El tercer, s’ubicarà al claustre on es recolliran els “rastres documentals” d’aquestes accions performatives. I el quart, és el treball que es fa a temps real, que es plasma a les parets que mostren una metodologia feta.

Publicitat

Segons Puig, la invitació és pensar en aquesta utopia amb una sèrie d’accions sobre un espai públic determinat i el que anomenen l’àmbit rambles i tots els seus voltants. Així mateix, ha destacat que vol obrir el projecte ’Utopia Rambles’ i que al final s’obri a tota la ciutadania.

Els artistes han estat seleccionats a través d’una crida pública el mes de setembre i estan treballant durant aquests mesos al Santa Mònica per “impulsar intervencions artístiques a les Rambles i el seu entorn geogràfic i social”. A mesura que avanci el procés, s’aniran incorporant altres artistes, veïns i membres de l’actual comunitat Rambles. 

<strong>Els espais</strong>

L’espai ‘Acció’, a la segona planta del centre, es presenta com un espai de treball i una mostra d’aquesta metodologia centrada en els processos col·lectius i de creació per a prototips. En concret, a les parets s’hi poden observar els rastres dels acords que estan prenent els participants en temps real.

A l’espai ‘Arxiu’ s’exposa, a la primera planta, material inèdit i testimonial del procés cooperatiu ciutadà que l’equip transdisciplinari UTE Km Zero va dur a terme el 2018 en un intent de proposar un rescat integral per a les Rambles. El projecte va ser guanyador del concurs públic de reforma de les Rambles que s’ha iniciat el passat mes d’octubre.

Finalment, a partir del 28 de març i fins al 21 de maig, es podrà visitar també l’exposició dels rastres de les intervencions realitzades al claustre del centre.

<strong>Tornar les Rambles a la ciutadania</strong>

Per la seva part, Itziar González, cocomissària de la mostra, ha manifestat que les Rambles són un espai de tothom i dels artistes de carrer. “Tothom ha de poder sentir que contribueix a la vitalitat de les Rambles i no es pot quedar en un espai mercantilista”, ha manifestat. En total, ha declarat, “hi ha 44 artistes que ens recorden que això ho podem”. González ha assenyalat que es va comprometre al projecte de treballar a les Rambles per “tornar-li a la ciutadania, la cultura i per convertir-ho en un carrer i no en un passeig comercial”.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió