Dilluns, 5 de desembre de 2022 - Edició 1593
La República

38 caçadors reprenen les batudes contra el senglar a Collserola amb l’objectiu de reduir la seva presència al massís

ACN Barcelona – Aquest dijous va començar la temporada de caça del porc senglar al massís de Collserola. Es tracta de la primera de les 20 batudes programades pel Departament […]

Agències 07/10/2022

ACN Barcelona – Aquest dijous va començar la temporada de caça del porc senglar al massís de Collserola. Es tracta de la primera de les 20 batudes programades pel Departament d’Acció Climàtica i Agenda Rural amb la intenció de reduir la presència de l’espècie al massís i disminuir així els conflictes que provoca a la població, cada vegada més freqüents segons dades de la conselleria. La batuda la duran a terme 38 caçadors autoritzats que tindran al seu abast una zona delimitada del 2% de la superfície del Parc Natural situada al terme municipal de Sant Cugat del Vallès. Actualment, la densitat de l’animal a la serra és més alta que mai: hi ha 17 exemplars per quilòmetre quadrat. La passada temporada, entre totes les batudes, es van matar 106 porc senglars.

La resta de batudes programades a la serralada s’aniran fent fins al febrer de 2023 i es reparteixen entre els municipis de Cerdanyola del Vallès, Sant Just Desvern i Sant Feliu de Llobregat. La superfície de les batudes no supera les 150 hectàrees i ocupa una proporció que no arriba al 2% del territori del Parc Natural.

Les jornades de caça aniran sempre de les 08:00h a les 15.00h i es troben fixades en un calendari i ubicacions concretes.

<strong>Un pla de xoc per reduir les densitats de senglars </strong>

Aquesta primera batuda s’emmarca en el Pla de xoc que el Departament té en marxa per al període 2022-2025 per al control dels danys produïts pels senglars. Amb un pressupost de més de 10 milions d’euros, vol reduir les poblacions de senglar i els i conflictes que produeix a Catalunya, per assolir un nombre de senglars estable i compatible amb les activitats humanes.

Per evitar que els usuaris i passejants habituals del parc puguin posar-se en perill acostant-se a les zones de caça, la pàgina web del Parc Natural de Collserola anuncia aquestes batudes per tal que puguin trobar alternatives de pas. El web informa també sobre els límits i accessos de les zones de batudes que queden restringits. Els organitzadors de la batuda estan obligats, a més, a senyalitzar clarament els accessos principals i a disposar una persona que informi de la prohibició d’accedir-hi.

5 batudes i 106 senglars capturats la temporada passada

Durant la temporada de caça 2021-2022 es van fer un total de 15 batudes entre octubre i febrer, de les 20 programades, en què es van caçar fins a 106 exemplars de porc senglar.

La densitat en aquesta zona ha assolit el màxim històric de totes les dades anuals obtingudes fins a arribar als 17 senglars per km2.

Segons el departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, l’augment de les densitats es deu amb molta probabilitat a la reducció de l’activitat de caça i de controls excepcionals que es van haver de minimitzar durant l’any 2020 i 2021 a causa de les mesures de confinament per la covid-19. A més, durant l’hivern també de 2020 i de 2021 moltes batudes de caça es van suspendre per motius de seguretat, atesa l’excessiva presència de visitants durant aquest període, com a resposta del Departament a les inquietuds dels ajuntaments.