Edició 1774

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 04 de juny del 2023
Edició 1774

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 04 de juny del 2023

234 exalumnes dels Jesuïtes de Casp demanen al col·legi una condemna pública als abusos d’un membre de la congregació

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – 234 exalumnes de l’escola Jesuïtes de Casp de Barcelona exigeixen en una carta una condemna pública de la institució als presumptes abusos d’un sacerdot destapats pel diari ‘El País’. Els fets van ser denunciats el 2021 al Vaticà i a la Conferència Episcopal Espanyola, però els exalumnes lamenten que fins ara no hi ha hagut “posicionament ferm i públic de condemna per part de la institució”. Els abusos s’haurien comès, primer, a l’escola barcelonina, i després, a Bolívia, on Francesc Peris hauria estat traslladat després dels primers fets. “Considerem d’extrema gravetat que la Companyia de Jesús no hagi actuat de manera decidida per facilitar la investigació”, diu la missiva, adreçada aquest dilluns al col·legi i al Departament d’Educació.

Els alumnes no estan vinculats a la congregació de cap manera i formen part de promocions diverses que han estudiat al col·legi. Segons ha explicat a l’ACN Jordi Nomdedeu, un dels signants de la carta, les persones que donen suport al text van tenir contacte directe amb Peris durant tots els anys que van estudiar a l’escola.

Publicitat

No descarta, doncs, que entre els signants hi pugui haver alguna víctima de les actituds punibles presumptament comeses per Peris, per bé que fins al moment no té constància que des d’aquest col·lectiu s’hagi presentat cap denúncia. En paral·lel, ‘El País’ afirma que ha recopilat deu testimonis d’exalumnes que afirmen que Peris va abusar d’ells.

“Sota cap concepte podrà considerar-se com a resposta vàlida i suficient lamentar els fets sense condemnar-los, fer comunicats de caràcter merament intern, protegir la identitat de l’agressor i obviar els mecanismes de denúncia per la via judicial”, alerten els exalumnes a la carta.

A banda d’un comunicat públic de condemna i rebuig als fets publicats per ‘El País’ “com a primera mesura d’assumpció de responsabilitats”, la carta també exigeix als Jesuïtes que es posin a disposició de les víctimes i que estableixin una investigació interna per saber si els “diferents trasllats de centre” de Peris “van estar mediats per possibles denúncies o per indicis de possibles abusos”.

Alhora reclama que s’investiguin possibles abusos d’altres jesuïtes “així com els encobriments per fer-los possibles” i, si s’escau, que es denunciïn “per la via judicial”. També demana que es retiri de l’exercici d’activitat i càrrecs qualsevol persona implicada en aquests casos i que es retiri qualsevol reconeixement a Peris i a qualsevol altre autor o còmplice de fets com els denunciats.

Finalment exigeixen col·laboració de la congregació amb els mitjans de comunicació, l’establiment de protocols i mesures per proporcionar “entorns segurs” als alumnes des centres educatius de l’ordre i que els Jesuïtes se sumin a la petició perquè els delictes de pederàstia i violència sexual contra menors no prescriguin.

<strong>Compromís “inequívoc”</strong>

De la seva banda, la congregació dels Jesuïtes ha difós un comunicat a través del seu web en què mostra el compromís “inequívoc” de crear “entorns segurs”, un objectiu en què, afirma, treballa des de fa anys.

Alhora subratlla que des del 2018 hi ha obert un procés de “revisió del passat” per “escoltar i acompanyar” les possibles víctimes d’abusos, un procés que es duu a terme de manera conjunta amb la Província d’Espanya de la Companyia de Jesús. Els resultats d’aquesta investigació es van fer públics en un informe presentat el 2021 “i les posteriors actualitzacions”.

Pel que fa a les informacions a l’entorn de Francesc Peris, la congregació afirma que el Superior Provincial de la Companyia de Jesús a Espanya ha obert una “investigació prèvia” per determinar “el possible inici d’un procés canònic”.

Alhora subratlla que Peris va ser apartat de l’escola el 2005 i es troba des d’aleshores amb mesures de restricció i supervisió de l’activitat, “arran d’una denúncia rebuda en aquell moment per una conducta impròpia”. Ara, l’aparició de noves informacions ha comportat una nova investigació, per la qual cosa demanen “que qualsevol víctima o testimoni que pugui referir qualsevol informació sobre aquest cas”, es posi en contacte amb la congregació.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Subscriu-te al nostre butlletí

Editorial

Opinió