Edició 2063

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 19 de març del 2024
Edició 2063

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 19 de març del 2024

23 controladors vetllaran pels guarnits dels carrers de Gràcia durant les nits de festa major

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – Controladors nocturns vetllaran pels guarnits de la Festa Major de Gràcia, que se celebrarà del 15 al 21 d’agost. La presidenta de la Fundació Festa Major de Gràcia, Lina López, ha explicat que després de l’incendi que el 2019 va cremar un tros de guarnit del carrer de Llibertat van decidir reservar una partida del pressupost per contractar un controlador per a cada un dels 23 carrers guarnits. La Festa Major recupera enguany un programa replet d’activitats després de les restriccions de la covid-19 i una de les novetats que presenta és que el Campanar de Gràcia, o Torre del Rellotge, s’obrirà al públic amb visites guiades per conèixer aquest símbol de la revolta popular de les Quintes (1870) i de la mobilització de les dones.

La presidenta de la Fundació Festa Major de Gràcia ha demanat que es respectin i es cuidin els guarnits dels carrers. “És la feina de gent voluntària durant un any i necessitem que llueixi”, ha assenyalat López aquest divendres, en el compte enrere perquè comencin les festes, amb el pregó diumenge al vespre. 

Publicitat

Els controladors nocturns s’han contractat per vetllar de forma específica pels guarnits durant la nit, després de l’incendi del 2019 i que l’alerta d’una persona permetés una actuació ràpida i evitar danys majors. Aquests controladors estaran en contacte directe amb els cossos de seguretat i emergències per si en calgués la intervenció i així els veïns i organitzadors de la festa podran descansar, ha indicat López.  

La presidenta de la fundació ha acompanyat aquest divendres agents del cos de Bombers de Barcelona en un recorregut pels carrers de Gràcia per revisar aspectes com l’accessibilitat, recursos d’aigua o elements que podrien complicar-ne l’actuació en cas que fos necessària, com són els propis guarnits.

Ivan Novo, cap de guàrdia de la unitat responsable del dispositiu de prevenció, ha explicat que es tracta d’una revisió des de la vessant preventiva que permet tenir un “coneixement directe” del que es trobarien els Bombers en cas d’incidència, en un barri de carrers molt estrets i, per tant, on caldria accedir amb vehicles lleugers, i que durant les festes rebrà l’afluència de gent.  

<strong>Un símbol de les dones tocant a sometent</strong>

Una de les novetats d’aquesta edició és l’obertura del Campanar de Gràcia, que ha estat anys tancat al públic. L’Ajuntament de Barcelona hi va fer un estudi i va concloure que amb petites adaptacions de seguretat es podria obrir, ha assenyalat el president del Taller d’Història de Gràcia, Josep Maria Contel.

Contel ha ressenyat que el campanar es va inaugurar el 1864 en una Gràcia que estava creixent molt, per “donar hora als vilatans i amb una font d’aigua quan encara no n’arribava als pisos”. Va ser el 1870, en la revolta popular de les Quintes, quan va esdevenir un símbol de les dones que van assaltar l’ajuntament per cremar els papers perquè els fills no haguessin de marxar a l’exèrcit i que van estar tocant a sometent sense parar mentre es bombardejava la construcció des del Passeig de Gràcia.  

Entre el 15 i el 21 d’agost, s’hi podrà accedir en visites guiades de 30 minuts, en grups de cinc persones, en horaris de matí i de tarda. Les entrades estaran disponibles a la taula del Taller d’Història de Gràcia a la plaça del Diamant, del 13 al 21 d’agost. La idea és que l’edifici es pugui seguir visitant després de l’estiu, en horaris encara per determinar. Amb 33 metres d’alçària, el campanar ofereix una vista privilegiada de la ciutat.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió