Dimecres, 27 de gener de 2021 - Edició 916
La República

21 socis del PEN Català es donen de baixa col·lectivament de l’entitat

ACN Barcelona.-21 socis del PEN Català s’han donat de baixa col·lectivament de l’entitat, entre els quals hi ha escriptors com Maria Barbal, Ramon Solsona, Josep Maria Terricabras, Narcís Comadira, Feliu […]

Avatar
Agències 13/01/2021

ACN Barcelona.-21 socis del PEN Català s’han donat de baixa col·lectivament de l’entitat, entre els quals hi ha escriptors com Maria Barbal, Ramon Solsona, Josep Maria Terricabras, Narcís Comadira, Feliu Formosa i Toni Sala, tal com ha avançat l”Ara’ i ha confirmat l’ACN. Els signants han manifestat, arran de la demanda interposada contra l’anterior presidenta, Carme Arenas, el seu rebuig a “l’actuació d’alguns membres de la junta”: “acusacions greus mai demostrades, insinuacions no contrastades, mitges veritats, interpretacions interessades i escenificació victimista”. La crisi es remunta al 2019 quan el PEN Català va demanar a l’expresidenta de l’entitat, Carme Arenas, 373.000 euros per suposades irregularitat econòmiques.

Els socis signants, que s’han donat de baixa del PEN Català, també critiquen el “bandejament dels canals de comunicació amb els socis i priorització de l’espectacle públic en diaris i mitjans audiovisuals i manipulació d’assemblees i silenciament de veus discordants per afavorir un discurs únic”. Segons apunten, això és “tot el contrari del que representa i defensa el PEN arreu del món”.En aquest context, manifesten que se’ls fa “impossible continuar essent còmplices” d’una situació que els “disgusta i dol profundament. No hi reconeixem el PEN Català que ens va atraure a formar-ne part i que tant de prestigi i visibilitat havia guanyat en els darrers anys, i sol·licitem que se’ns doni de baixa de l’entitat”, conclouen. Els 21 signants que s’han donat de baixa són Franca Anselmi Tiberto, vice president of PEN Internacional, Joaquim Armengol Roura, Maria Barbal Farre, Núria Cabré, Anton Carbonell Ferrando, Carme Casas Selvas, Narcís Comadira, Antoni Dalmases Pardo, Feliu Formosa Torres, Isidre Grau Antolí, Gilberto Isella, Pere Joan i Tous, Cinta Massip Bonet, Heike Nottebaum, Dolors Oller Rovira, presidenta PEN Català (2001-2010)- Presidenta Honorària, Gisela Ruiz Chacón, Toni Sala, Ramon Solsona Sancho, Josep M. Terricabras , expresident del Comitè de Traducció i DDLL del PEN International, M. Àngels Viladot Presas i Santiago Vilanova Tané. 373.000 euros El PEN Català va demanar al juny del 2019 a l’expresidenta de l’entitat, Carme Arenas, 373.000 euros per suposades irregularitat econòmiques. Ho va anunciar la presidenta actual, Àngels Gregori, després que l’assemblea extraordinària del PEN Català aprovés autoritzar la Junta a demandar l’expresidenta, tot i que apel·la a trobar una solució pactada. El vicepresident del PEN Català, Jaume Subirana, va dir que Arenas considerava que “ha tingut una retribució justa” i ells creien que “aquesta retribució no estava aprovada per la junta i no estava consignada als llibres. I això ens sembla irregular”, va afirmar. L’acord de l’assemblea va aprovar amb 169 vots a favor, 24 en contra i 5 en blanc autoritzar la Junta per a “l’exercici, en nom de l’Associació, de l’acció de responsabilitat prevista en l’article 322-17 del Codi Civil de Catalunya contra Carme Arenas Noguera pel rescabalament dels danys econòmics causats a l’associació del PEN Català, durant l’exercici per part seva dels càrrecs de presidenta i secretària general de la Junta Directiva de l’entitat”.

Relacionats