Dimarts, 22 de juny de 2021 - Edició 1062
La República

20.000 professionals participen en les formacions de Salut al llarg de la pandèmia

ACN Barcelona.-Prop de 20.000 professionals sanitaris i perfils que treballen en àmbits de salut s’han format en els diferents cursos impulsats pel Departament de Salut per fer front a la […]

Avatar
Agències 08/01/2021

ACN Barcelona.-Prop de 20.000 professionals sanitaris i perfils que treballen en àmbits de salut s’han format en els diferents cursos impulsats pel Departament de Salut per fer front a la pandèmia. Les formacions han facilitat i promogut el coneixement per a la promoció de la salut, el tractament i el maneig dels malalts de covid-19. També s’han format nous perfils assistencials. Gairebé 5.000 infermeres s’han format en concret per a la campanya de vacunació.

Alguns programes formatius han estat realitzats totalment online i d’altres a través de metodologia combinada. Els mòduls o sessions formatives online han estat liderades per experts i s’han realitzat pràctiques presencials supervisades.Les formacions estan adreçades a gestors covid, referents d’escoles de covid, administratius, fisioterapeutes, personal d’infermeria, personal de medicina i altres col·lectius sanitaris. Aquests dies, el Departament de Salut en coordinació amb el Servei Català de la Salut i l’ICS, està promovent un gran nombre de formacions per a personal d’infermeria i administratius i administratives destinades als equips mòbils de vacunació. Fins a la data, hi ha prop de 5.000 infermeres i infermers i més de 1.000 administratius formats per poder treballar en la campanya de vacunació.En paral·lel, unes 2.000 persones de diversos perfils sanitaris, majoritàriament tècnics en Cures Auxiliars d’Infermeria (TCAI) i infermers, han realitzat entre els mesos de novembre i desembre un programa online per rebre un coneixement bàsic del tractament de pacients amb covid-19. La proposta formativa ha estat liderada per la Societat Europea de Cures Intensives.A més, el Servei Català de la Salut va posar a disposició pels col·lectius d’infermeria i medicina dos programes formatius més: el primer sobre el maneig del malalt semicrític i crític, i el segon d’habilitats pedagògiques en el maneig d’aquests pacients.Al febrer està prevista una formació per ser formador. Es dirigirà a 64 professionals que han participat en la sessió anterior. D’altra banda, el CatSalut, amb col·laboració amb l’ICS i el Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya, també ha realitzat un procés per capacitar i acreditar fisioterapeutes per a la realització de tests naso-faringis de diagnosi de la covid-19, en concret PCR i tests d’antígens. Aproximadament 1.300 professionals s’han inscrit a la formació i, actualment, més de 431 han estat certificats i posats a disposició del servei sanitari públic.Entre els mesos de juliol a desembre s’han promogut 9 sessions a gestor covid, amb una mitjana d’assistència de 800 persones a cada sessió. També s’han realitzat tres formacions per a RECO (Referent Covid Escola), amb una assistència mitjana de 400 professionals per formació.