ACN Barcelona – Els accidents laborals mortals van créixer el 2022 en un context de recuperació econòmica que ha anat de la mà de l’empitjorament de la salut laboral, sobretot en les malalties no traumàtiques i mentals, segons han denunciat CCOO aquest dijous durant la presentació del ‘Balanç de salut laboral’. Un total de 111 persones van sortir de casa per anar a treballar i van morir com a conseqüència de la seva feina a Catalunya. “És una xifra realment escandalosa”, ha lamentat la responsable de Salut Laboral de CCOO, Mònica Pérez, que ha explicat que aquest any el Govern ha adoptat el criteri europeu d’incloure les persones que perden la vida un any després de l’accident i la xifra no es comparable amb l’exercici anterior.
La dada que sí que es pot comprar és la de morts immediates, que va ser de 92 persones, un increment del 8,23% respecte el 2021 per l’increment dels accidents laborals in itinere, és a dir, anant o tornant de la feina (+43%).
La mortalitat durant la jornada de treball no millora i es manté en 69 persones, la mateixa dada que l’any passat. Gran part dels accidents continuen tenint com a causa problemes de seguretat que “haurien d’estar més que superats a aquestes alçades” però, a més, durant el 2022 s’ha detectat un creixement d’un 60% dels accidents no traumàtics com ara infarts o ictus, que es poden relacionar amb les “exigències a la feina”.
CCOO denuncia que Catalunya és la comunitat que menys malalties professionals detecta, amb una reducció del 35% de les notificacions des del 2012. La mitjana estatal és d’un increment del 40% i algunes comunitats com el País Valencià l’augment supera el 400%.
Pérez ha explicat que desfasament no es deu a la millora de les polítiques preventives de les empreses sinó a la mala praxi de les mútues que no notifiquen les patologies i pel “desinterès” del Departament de Salut en posar en marxa sistemes de detecció d’aquestes malalties laborals a l’atenció primària.