Dimarts, 21 de març de 2023 - Edició 1699
La República

1.310 artistes dones integren la col·lecció dels centres de la Xarxa de Museus d’Art de Catalunya

ACN Barcelona – 1.310 artistes dones integren la col·lecció dels centres de La Xarxa de Museus d’Art de Catalunya. Així es recull en un cens que ha elaborat la investigadora […]

Agències 06/03/2023

ACN Barcelona – 1.310 artistes dones integren la col·lecció dels centres de La Xarxa de Museus d’Art de Catalunya. Així es recull en un cens que ha elaborat la investigadora i historiadora de l’art, Elina Norandi. De les 1.310, 465 van néixer abans del 1900 o no tenen data identificada, i la resta van néixer a partir del 1900. Segons el cens, els 23 centres que conformen la adquireixen més de 1.043 obres creades per dones en els darrers quatre anys. Amb motiu del Dia Internacional de les Dones, els 23 museus que formen part de la Xarxa fan visibles les accions portades a terme des de la comissió de Feminismes i Identitats amb l’objectiu de reivindicar el paper que les dones han tingut en l’art català.

Des del 2019, la comissió de Feminismes i Identitats de la Xarxa treballa per revertir la situació i posar de manifest la necessitat de fer aflorar les dones artistes que formen part dels seus fons i d’incorporar-les a dins dels seus relats.

A través d’una infografia es fan públiques una sèrie de dades que demostren el compromís que han adquirit envers les dones artistes. Per una banda, es constata com les exposicions dedicades a dones o amb perspectiva de gèneres, des del 2019, van augmentant cada any. Això, han explicat en un comunicat, és fruit de la voluntat de canviar i millorar els discursos establerts, que durant segles han menystingut la figura de la dona en l’art, i per poder atorgar-les el lloc que es mereixen.

S’han identificat més d’un miler de dones artistes al cens que ha elaborat la investigadora i historiadora de l’art, Elina Norandi. Aquest cens ha fet emergir de l’oblit una xifra molt significativa d’autores que servirà per estudiar i donar veu a moltes artistes, fins ara desconegudes o de les quals en tenim molt poca informació.

Així mateix, es consoliden les adquisicions d’obres de dones artistes a partir de la implementació de la política d’adquisicions dels museus de la Xarxa i de les compres de la Generalitat per completar i enriquir les col·leccions nacionals, a través del Pla Integral de les Arts Visuals, del Pla Nacional de Fotografia i de la Comissió del Còmic i la Il·lustració. Segons el cens, els 23 centres que conformen la han adquirit més de 1.043 obres creades per dones en els darrers quatre anys.

La valoració feta pels museus d’art catalans sobre aquesta línia de treball és “molt positiva” però es fa èmfasi “en la necessitat de seguir treballant, i continuar fomentant el seu estudi i divulgació programant més exposicions d’artistes oblidades i, sobretot, incorporar-les a les sales permanents”.