Dimecres, 21 d'Agost de 2019 - Edició 391
La República

Milers d’occitanistes reclamen un tracte digne per a la llengua

L’occitanisme cultural i polític es van mobilitzar ahir amb èxit a Carcassona per a reclamar un major foment i protecció institucionals de la llengua. Entre 12.000 i 14.000 manifestants segons la policia, i més de 20.000 segons els organitzadors, van reclamar la creació d’un sistema públic d’ensenyament bilingüe i d’un canal de televisió exclusivament en occità.

Redacció
Redacció 25/10/2009

Sempre en un ambient festiu, la manifestació va comptar amb la presència del diputat-batlle de Carcassona, Jean-Claude Pérez (PS), l’eurodiputat José Bové (Europa Ecologia) i el senador i eurodiputat cors Nicolas Alfonsi (ALE); l’exvicepresident del Parlament Europeu Gérard Onesta; el síndic de la Vall d’Aran, Paco Boya; el president de la Federació d’Entitats de Catalunya Nord, Hervé Pi, una delegació del Partit Comunista Francès i diputats i representants diversos de consells generals, consistoris i regions de l’estat francès i el Piemont italià.

‘L’estat francès ha trencat la seva paraula, perquè no ha traduït a la llei francesa la Carta Europea de les Llengües Regionals. Hem de construir l’Europa de les regions, que no s’atura pas a les fronteres dels estats’, digué Bové.

La primera manifestació a favor de l’occità d’aquestes característiques va tenir lloc a Carcassona mateix el 2005 i va aplegar unes 10.000 persones. El 2007, a Besièrs, en va reunir entre 18 i 20.000.

Relacionats