Dimecres, 19 de Juny de 2019 - Edició 328
La República

Marc Artigau guanya el Premi Josep Pla amb ‘La vigilia’, una novel·la sobre el record

L’escriptor Marc Artigau (Barcelona, 1984) ha guanyat el 51è Premi Josep Pla amb la novel·la La vigília. L’obra narra la història del Raimon, un noi que escriu contes a la […]

Ramon Moreno
Ramon Moreno 07/01/2019
Marc Artigau, guanyador del 51è Premi Josep Pla amb la novel·la 'La vigília',

L’escriptor Marc Artigau (Barcelona, 1984) ha guanyat el 51è Premi Josep Pla amb la novel·la La vigília. L’obra narra la història del Raimon, un noi que escriu contes a la ràdio (com el mateix autor) i que, un dia, rep el misteriós encàrrec d’una senyora gran que li demana que escrigui la seva biografia. A partir d’aquest moment, el Raimon intentarà esbrinar què hi ha darrera d’una oferta que no sembla innocent.

Artigau ha explicat, després de recollir el guardó, que La vigília parla de la capacitat que tothom té de reinventar-se els records i de la necessitat de pensar que s’ha tingut una memòria millor del què s’ha viscut.

L’escriptor també ha assegurat que sentia una ràbia que no pot evitar “per viure en un país on hi ha presos polítics i amb el Govern legítim de la Generalitat està exiliat”. Ha assenyalat que “d’aquí uns anys quan es recordin aquests dies i anys sentirem molta vergonya de tot el que està passant i la diferència que hi ha entre la ficció i la realitat és que la ficció la podem reescriure i la realitat, no”.

El Premi Josep Pla s’ha concedit en la vetllada literària de la nit de Rei a Barcelona, en la que també s’ha atorgat el premi Nadal de literatura en castellà, que ha reconegut l’obra de l’escriptor argentí Guillermo Martínez Los crímenes de Alicia, que  se situa en el sí de la germandat de Lewis Carroll, on sorgeixen crims de naturalesa vinculada a l’univers literari d”Alícia al país de les meravelles’.

El Premi Josep Pla està dotat amb 6000 euros i arribarà a les llibreries a principis de febrer.

Relacionats