Dimarts, 17 de Setembre de 2019 - Edició 418
La República

L’Obra Cultural Balear reclama la recepció dels canals 33, Super 3 i el 3/24 a les Illes

El vicepresident de l’Obra Cultural Balear (OCB), Tomeu Martí, creu que el Govern de les Illes ha de garantir que hi hagi ‘una oferta televisiva de tot tipus en llengua catalana’ amb la recepció de la senyal de TDT. Martí creu que ‘amb la recepció del Super3, el 33, el 3/24, el punt 2 i algun canal esportiu i infantil, a part dels canals de les Illes, la presència del català es situaria en la xifra mínima del al 33%’ i si no fos així, segons Martí, ‘seria un gran fracàs’. Martí critica també la ‘ineficàcia constructiva’ de l’actual executiu balear en el procés de normalització lingüística, però considera que després d’una ‘etapa d’eficàcia destructiva’, protagonitzada pel govern de Jaume Matas, ‘no ens podem queixar’.

Redacció
Redacció 23/11/2009

En una entrevista concedida a l’ACN, Tomeu Martí confia que amb la posada en marxa del múltiplex a les Balears, es puguin rebre entre ‘quatre i cinc canals de Catalunya i el País Valencià’. Agraeix la voluntat política de solucionar la recepció de canals de la TDT en català, però diu que ‘és més que urgent’ que els polítics deixin de ‘donar voltes sobre el tema’. En el cas de què els responsables de la comunicació no posin en marxa aquest múltiplex en català, Martí diu que ‘els haurem de demanar comptes perquè cobren per fer una feina que no hauran fet’.

Preguntat sobre quina creu què és la comunitat autònoma dels Països Catalans que tracta més malament el català, Martí contesta sense dubtar que es tracta del País Valencià. ‘Aquesta comunitat renega de seva llengua pròpia, i impulsa cada dia gestos i normes contràries a la legalitat i l’ essència mateixa de l’ autogovern’, afirma de manera rotunda. Malgrat tot, el vicepresident de l’OCB valora molt positivament la feina que duu a terme l’Acció Cultural del País Valencià, entitat germana de l’OCB juntament amb Òmnium Cultural, perquè ‘no tenen les institucions a favor, sinó que a vegades es troben amb enfrontaments i pals a les rodes’.

L’Obra Cultural Balear, és una entitat fundada l’any 1962 pel filòleg Francesc de Borja Moll, amb la col·laboració de Mossèn Alcover, que persegueix la promoció i la protecció de la llengua i la cultura catalana, a més de defensar el dret de les Illes al ple autogovern. Formada per més de 3000 socis i una quarantena de delegacions a les Illes, l’OCB es troba ara en un moment àlgid de difusió i promoció de la llengua catalana, i fomenta així la diversitat lingüística i la riquesa del territori.

Relacionats