Divendres, 19 de Juliol de 2019 - Edició 358
La República

L’estratègia d’ERC i PDeCAT per allargar la decisió sobre els pressupostos

Aquest divendres el Gobierno de Pedro Sánchez presentarà la proposta de Pressupostos Generals de l’Estat espanyol al Congreso. En el moment de registrar-los, comença el compte enrere per a la […]

Gerard Sesé
Gerard Sesé 08/01/2019
Carles Campuzano (PDeCAT) amb Gabriel Rufian i Joan Tardà (ERC)

Aquest divendres el Gobierno de Pedro Sánchez presentarà la proposta de Pressupostos Generals de l’Estat espanyol al Congreso. En el moment de registrar-los, comença el compte enrere per a la seva aprovació i és quan s’estableix el calendari.

El primer pas serà l’obertura d’un termini perquè les forces polítiques amb representació al Congreso presentin les seves esmenes. Amb tota probabilitat, tant PP com Cs presentaran esmenes a la totalitat. Bildu també.

Aquestes esmenes a la totalitat no prosperarien per la manca de majories. Per tant, el paper dels independentistes és, per una banda i per l’altra, clau.

Què passa si ERC i PDeCAT presenten esmena a la totalitat?

Si la intenció d’ERC i PDeCAT és no aprovar els pressupostos, poden votar conjuntament amb totes les altres forces polítiques i tombar els pressupostos. Això implicaria que Pedro Sánchez es veurà abocat a avançar unes eleccions que, pel que sembla, ni els independentistes ni al Gobierno desitgen. També podria donar-se el cas que ERC i PDeCAT, de cara a la galeria, presentessin una esmena a la totalitat però la retiressin en un últim moment, fet que seria com si no l’haguessin presentat mai.

Què passa si ERC i PDeCAT no presenten esmenes a la totalitat

Si amb els vots d’ERC i PDeCAT les esmenes a la totalitat no prosperen, el procés d’aprovar els pressupostos entra en una nova fase on les formacions poden presentar modificacions al text per seccions i articles. És un transcurs de votacions i al·legacions llarg i complex. Fet que faria guanyar temps a les parts implicades, que sembla que és el que més interessa. Ens aniríem als mesos d’abril i maig i la data clau de les eleccions municipals i europees se superaria. Pedro Sánchez podria prorrogar pressupostos i aguantar el seu executiu fins al 2020 o convocar eleccions passat l’estiu del 2019.

Indicis d’un possible acord

Tal com avançava l’editorial de fa uns dies de La República, tot apunta que hi pot haver una entesa entre els partits independentistes i el PSOE per a aprovar els comptes espanyols. Màrius Carol, en representació dels poders fàctics catalans, donava per fet l’acord. Avui, el president del Parlament, Roger Torrent, obria de nou la porta a l’entesa: Sánchez ha de “fer moviments” per comptar amb el suport d’ERC. Des del Govern català, Artadi no ha descartat que el PDECat i ERC no permetin la tramitació dels pressupostos de Sánchez. La presa política Dolors Basa ha demanat “no fer caure” Pedro Sánchez i hi ha pressions en forma de cartes de ‘grups d’intel·lectuals’ als diaris demanant un acord. Fins i tot, Toni Soler o Andreu Mas Colell han entrat al ‘pressing pressupostos’. El PNB, des del País Basc, també intenta convèncer el PDeCAT així com els comuns a ERC.

El camí del mig, per tant, és guanyar temps i l’estratègia que aquí us hem explicat va prenent forma.

Relacionats