Dilluns, 23 de Setembre de 2019 - Edició 424
La República

La llibreria Ona obrirà un gran “centre cultural” al centre de Barcelona

La llibreria Ona obrirà un nou local de 1.000 metres quadrats al centre de Barcelona la tardor de 2019. La històrica llibreria tornarà ben a prop del lloc on va […]

Ramon Moreno
Ramon Moreno 04/12/2018

La llibreria Ona obrirà un nou local de 1.000 metres quadrats al centre de Barcelona la tardor de 2019. La històrica llibreria tornarà ben a prop del lloc on va néixer l’any 1962 (Gran Via amb el carrer Pau Claris) i on durant mig segle es va consagrar al llibre en català. Ho farà de la ma de l’empresari Tatxo Benet, que ha comprat l’empresa a Montse Úbeda, propietària i ànima de l’actual Ona llibres ubicada des del 2013 al carrer Gran de Gràcia. L’actual local no tancarà però amb l’operació assolirà el seu vell somni de “muntar un gran centre cultural”, de quan l’Ona cofundada pel seu pare va haver de tancar per problemes econòmics, ha explicat la llibretera.

Històrica llibreria

Montse Úbeda regenta des de l’any 2013 a Gràcia una versió reduïda del que havia estat la llibreria Ona al centre de la ciutat, fundada l’any 1962 per Josep Espar Ticó, Ermengol Passola i, més endavant el pare de la llibretera, Jordi Úbeda.

Úbeda ha comentat que des que va tancar el local històric —mig segle després de la seva fundació—, ja “tenia la idea” de muntar un “gran centre”. Però es va conformar amb el petit local de 70 metres quadrats que va trobar al barri de Gràcia i que va inaugurar el 2013.

Aquest espai “s’havia quedat petit”, exposa Úbeda, per les activitats i ambició de la seva propietària. A més, fa sis mesos “s’ofegava econòmicament”, i quan Tatxo Benet es va proposar com a inversor per fer créixer el projecte amb un nou local de grans dimensions ella va dir que sí “amb els ulls tancats”.

Nova llibreria al centre de Barcelona

El local en qüestió està ubicat al carrer Pau Claris entre la Gran Via i el carrer Casp, és a dir, molt a prop de l’Ona històrica i també de la Llibreria Laie. Benet, soci majoritari de la nova Ona, projecta amb Úbeda una llibreria-“centre cultural” que connecti amb el que havia estat l’Ona del segle XX, com a centre de promoció i difusió de la literatura en català. Al local de Gràcia la llibretera ho va continuar fent, subratlla, però ara es podrà fer “en gran”. D’altra banda, la llibreria de Gràcia no tancarà. “No vull, m’ha costat molt tirar endavant, me l’estimo i ja és un referent al barri”, diu Úbeda, que amb tot té previst de traslladar-se i dirigir el nou projecte.

Úbeda es mostra molt agraïda per l’interès i l’aposta de Tatxo Benet. “És un mecenes: obrir un espai literari de més de 1.000 metres, això ningú s’ha atrevit a fer-ho mai”, el lloa la llibretera.

Relacionats