Dissabte, 20 de Juliol de 2019 - Edició 359
La República

La JEC decideix portar Torra a la Fiscalia pels llaços grocs i demana a Interior que tregui els nous símbols

La Junta Electoral Central (JEC) ha resolt portar “l’incompliment” de Quim Torra a la Fiscalia perquè determini si ha comès un delicte de desobediència per no retirar els llaços grocs […]

Avatar
Agències 21/03/2019
El president de la Generalitat, Quim Torra, al Parlament

La Junta Electoral Central (JEC) ha resolt portar “l’incompliment” de Quim Torra a la Fiscalia perquè determini si ha comès un delicte de desobediència per no retirar els llaços grocs dels edificis públics, malgrat que el president de la Generalitat hagi presentat un escrit d’al·legacions per intentar demostrar que el seu Govern sí ha complert amb la instrucció que va dictar l’organisme després de la denúncia de Ciudadanos. A l’escrit, Torra ha assegurat que “a data d’avui, tal i com sol·licita l’acord de la Junta Electoral Central de l’11 de març, i com és públic i notori, no hi ha ‘estelades o llaços grocs’ a les seus de la Generalitat de Catalunya”, en relació al fet que s’hagin substituit per altres símbols. L’ordre de retirada de símbols de la JEC deia literalment que es retiressin “estelades” i “llaços grocs”, ja que els considera “símbols ideològics o partidistes” que no haurien d’estar en edificis institucionals en període electoral.

Amb tot, després d’una reunió de més de dues hores aquest dijous a la tarda, l’òrgan que exerceix d’àrbitre electoral ha emès una resolució on demana al Departament d’Interior que tregui els nous símbols dels espais institucionals i obre un expedient sancionador contra Torra, que pot suposar una multa de fins a 3.000 euros. D’aquesta manera, la JEC compleix l’advertència que havia traslladat al president i porta la qüestió a la Fiscalia, perquè entén que s’està produint un delicte de desobediència, amb l’objectiu que el Ministeri Fiscal iniciï actuacions i porti el cas -si ho considera oportú- als tribunals de l’àmbit penal. És el cas del que va passar amb l’alcaldessa de Berga, Montse Venturós, que va ser inhabilitada per un jutjat de Manresa després de negar-se a retirar l’estelada de la façana de l’Ajuntament a les eleccions del 2015.

Desatén dos requeriments

El primer requeriment desatès per Torra va ser el de dilluns 11 de març quan la JEC ordenava en un termini màxim de 48 hores la “immediata retirada de les banderes estelades o llaços grocs que puguin trobar-se a qualsevol edifici públic dependent de la Generalitat”. El dilluns següent la JEC va tornar a donar un nou termini de 24 hores perquè Torra els retirés després de rebutjar les al·legacions del president del Govern, que va adduir que el llaç groc no es pot associar amb una formació política concreta.

L’ANC demana omplir d’estelades els balcons

Abans que s’hagi conegut la decisió de la JEC, l’ANC ja ha demanat aquest dijous omplir els balcons de Catalunya d’estelades. “Omplim els balcons de Catalunya d’estelades i no hi haurà junta electoral que ho aturi”, han destacat en un missatge en el seu compte de Twitter.

Relacionats