Divendres, 19 de Juliol de 2019 - Edició 358
La República

La iconografia del Procés

El Procés cap a la independència de Catalunya ha generat un bon grapat d’imatges i gestos que s’ha convertit en icòniques i que han servit per a identificar nítidament el […]

Ramon Moreno
Ramon Moreno 14/10/2018

El Procés cap a la independència de Catalunya ha generat un bon grapat d’imatges i gestos que s’ha convertit en icòniques i que han servit per a identificar nítidament el seu significat. L’anomenat relat, ha estat difós arreu pels catalans i catalanes amb senzillesa i fermesa d’una manera que ha ultrapassat qualsevol intent de control per part de l’estat. El llaç groc, el mateix color groc, ha guanyat la partida i la prova més evident del seu èxit i el seu significat és la campanya d’eliminació de llaços per part de forces i partits radicals espanyols.

La “revolució gràfica” que ha comportat el Procés ha estat analitzada per l’historiador de l’art i professor Toni Galmés, (qui, alhora, n’ha estat partícip en tant que dibuixant de les principals campanyes d’Òmnium Cultural), al llibre Groc. Història gràfica d’una lluita publicat per l’editorial Comanegra.

Afirma Jordi Borràs al pròleg del llibre que “vivim a l’era de la imatge” i que “el nostre cervell ha acabat desenvolupant una cultura gràfica sense ni ser-ne conscients”. Això fa que ens moguem entre tuits, cartell, domassos, pintades, cartells, il·lustracions… de manera constant, a través dels que expressem la nostra lluita o en els que ens sentim representats.

Toni Galmés ha aplegat, repassa i analitza totes les claus gràfiques de les icones independentistes, els seus referents i els seus orígens. Ens en dona el perquè i ens els situa en el temps, fent alhora un interessantíssim procés de recerca i contextualització històrica que ens porten a les lluites del 1968 o a ple franquisme. Alhora, en tant que protagonista i creador d’algunes d’aquestes propostes gràfiques, Galmés ens explica com s’han  creat algunes de les imatges més representatives de la lluita recent del poble català per la seva independència.

Groc s’articula en diferents capítols que ressegueixen les diferents etapes i aspectes del Procés, de l’estètica de les emocions a la guerra de banderes o les pintades en murs i parets, fins arribar als llaços grocs als escons buits al Parlament de Catalunya.

Groc. Història gràfica d’una lluita és una llibre d’actualitat, sens dubte, però és també un llibre destinat a documentar la història present, alhora que un interessant estudi sobre la vinculació de les icones gràfiques amb les reivindicacions socials i polítiques al llarg de la història.

Groc. Historia gràfica d’una lluita. Toni Galmés. Pròleg de Jordi Borràs i epíleg de Jordi Calvís. Editorial Comanegra. Barcelona, 2018. 176 pàgines, 20,00

Relacionats