Dilluns, 17 de Juny de 2019 - Edició 326
La República

La Generalitat, davant l’exigència de defensar els símbols

La Junta Electoral Central (JEC) ha decidit aquest dijous portar Quim Torra davant la Fiscalia en relació a la seva actuació davant la instrucció que ordenava que es retiressin “estelades” […]

Redacció
Redacció 21/03/2019
Miquel Buch, conseller d'Interior i Quim Torra, president de la Generalitat / ACN

La Junta Electoral Central (JEC) ha decidit aquest dijous portar Quim Torra davant la Fiscalia en relació a la seva actuació davant la instrucció que ordenava que es retiressin “estelades” i “llaços grocs” d’edificis institucionals en període electoral. Malgrat que el president hagi presentat un escrit d’al·legacions assegurant que “a data d’avui, tal i com sol·licita l’acord de la Junta Electoral Central de l’11 de març, i com és públic i notori, no hi ha ‘estelades o llaços grocs’ a les seus de la Generalitat de Catalunya”, referint-se al fet que s’hagi substituït el llaç groc per un de blanc amb una franja vermella, l’òrgan que exerceix d’àrbitre electoral ha emès una resolució on demana al Departament d’Interior que tregui aquests nous símbols.

Així, la maniobra de Torra no ha convençut la JEC, però tampoc l’independentisme de base. L’ANC, per exemple, ja havia demanat -abans que es conegués aquesta darrera decisió- “obeir de debò el mandat de l’1-O al servei d’una estratègia conjunta per avançar realment cap a la independència en lloc de distreure’ns de l’objectiu real” i, d’altra banda, el raper exiliat a Bèlgica Valtonyc ha fet una piulada criticant la reculada del Govern pel que fa a la defensa de la simbologia republicana. “Governar no vol dir tenir poder. Ho demostra no poder ni penjar una pancarta amb un llaç. Govern que va desobeir n’hi va haver un i és a la presó i a l’exili. Qui no recorda la seva història està condemnat a repetir-la. Votau, però la independència no vendrà de la mà de polítics”, ha etzibat el mallorquí, en una crítica ferotge al posicionament de l’executiu català.

La decisió de la JEC obre també el debat sobre si el Departament d’Interior ha d’obeir l’ordre d’encomanar al cos de Mossos d’Esquadra la retirada dels símbols republicans. Tenint en compte, entre altres coses, les crítiques al Conseller Miquel Buch després de les càrregues en manifestacions sobiranistes els darrers temps, queda clar que l’independentisme de carrer demana que el Govern prengui les regnes de la policia catalana en pro del país i els seus ciutadans i faci un pas per superar la submissió a l’Estat del 155. La imatge d’agents dels Mossos d’Esquadra retirant símbols per la democràcia malmetria de ben segur encara més la seva relació amb la ciutadania.

I és que Catalunya reclama, majoritàriament, que l’executiu de Quim Torra no retrocedeixi en la defensa d’una simbologia del tot legítima quan -a més- el país compta amb l’experiència que cedir davant la repressió de l’Estat mai ha portat millors resultats per a la ciutadania, sinó que encara l’ha empès més a trepitjar els seus drets i llibertats fonamentals.

Relacionats