Dimarts, 17 de Setembre de 2019 - Edició 418
La República

La Defensora del Pueblo també porta al TC el Codi de Cosum

Les lleis aprovades pel Parlament de Catalunya són, per defecte, susceptibles de ser anticonstitucionals. Aquest deu ser el raonament de la Defensora del Pueblo en funcions, la barcelonina María Luisa Cava de Llano, que ara acaba de presentar un recurs d’inconstitucionalitat contra el nou Codi de Consum, que se suma al que ja va presentar el PP català dimecres. ‘És un tema que he meditat molt i crec que s’havia de fer perquè ho crec necessari per a defensar tots els catalans i no només a un sector de Catalunya’, ha raonat a RNE.

Redacció
Redacció 15/10/2010

Amb aquest recurs, Cava de Llano creu que és ‘coherent’ amb la sentència del Constitucional contra l’Estatut, i diu que li crida l’atenció que ‘hi hagi administracions que no acatin les sentències’.

Cava de Llano tenia temps fins al 23 d’octubre per recórrer la llei, però no ha esgotat el termini, tot i que fa uns dies va explicar que no tenia clara quina acabaria sent la seva actitud envers el codi, perquè ‘és un tema complicat, no està clar’, motiu pel qual digué que s’estava assessorant pels serveis jurídics de la institució.

La Defensora també ha deixat clar en més d’una ocasió que compartia plenament la sentència contra l’Estatut, perquè entén que el ‘blindatge’ de la Generalitat en determinades matèries envaïa competències estatals.

Respecte als drets lingüístics
Aprovat al Parlament el 30 de juny, el nou codi podrà sancionar aquelles empreses que no respectin els drets lingüístics, tant al carrer com a la xarxa, alhora que obligarà a que s’utilitzi ‘almenys el català’ en els webs de les empreses que proveeixin serveis als usuaris catalans. Altres de les novetats són que els telèfons d’atenció d’incidències i reclamacions hauran de ser gratuïts, i que les empreses de serveis bàsics (com la telefonia) no podran interrompre el subministrament en cas d’impagament d’un rebut que hagi estat reclamat. Aquestes companyies tampoc podran fer talls del subministrament ni inscriure els clients en fitxers d’impagats si no s’acumulen més de dues factures sense pagar i han notificat de manera fefaent l’impagament amb una antelació mínima de 10 dies.

El nou codi també estableix que tots els serveis oferts tindran una garantia de sis mesos, i que les factures de qualsevol compra hauran de durar el mateix temps que la vida útil del producte sense que s’esborri la tinta. Les empreses públiques hauran d’estar adherides a l’arbitratge de consum, i les privades que ho estiguin seran valorades en la concessió de subvencions i ajudes públiques.

Relacionats