dimarts, 16 octubre 2018

José Guirao: “Els límits de l’art són els del codi penal”

El 2017 Espanya va ser l'estat que més músics va condemnar a presó el 2017 amb 13 casos

|

El ministre de Cultura i Esports ha protagonitzat els noticiaris de les últimes setmanes arran de les seves polèmiques opinions al voltant de l’IVA cultural. Avui l’agència Europa Press ha publicat una entrevista on el José Guirao explica la seva posició en relació a la censura, entre altres qüestions.

José Guirao ha afirmat que “els límits de l’art són els del codi penal i civil” i són els jutges “els que han de delimitar-ho”, alhora que defensa que a Espanya “no hi ha censura a la cultura en el 99% dels casos”.

   

“A la pregunta de si hi ha censura política a la cultura a Espanya, la resposta és no. Sí que hi ha casos puntuals, però mínims”, ha assenyalat el ministre, qui a més ha esmentat exemples recents.

“Hi ha hagut casos puntuals, alguns de molt cridaners com el de ‘Fariña’, però són això, temes puntuals. A més, en aquest cas i com el de Vàltonyc es tracta de qüestions judicials”, ha indicat abans d’abordar també la retirada de l’obra de Santiago Sierra en l’última edició d’ARCO, en la qual va participar en la junta d’IFEMA en qualitat de director de la Fundació Montemadrid.

“El tema d’ARCO va ser un error d’una persona en concret que va ser advertida prèviament. Jo vaig anticipar tot el que anava a ocórrer si es prenia aquesta decisió, igual que l’Ajuntament, però va haver-hi una majoria a IFEMA que no va valorar la nostra opinió i aquest va ser el resultat: un error gravíssim”, ha lamentat.

 

Hi ha censura a Espanya?

Segons un estudi de Freemuse, Espanya és, amb 13 casos, l’estat del món que va condemnar amb penes de presó més músics el 2017, seguit de la Xina, l’Iran, Egipte i Turquia. D’altre banda, per Reporters sense Fronteres, Espanya ocupa el vint-i-novè en el llistat de països amb més llibertat de premsa. En concret la posició del regne peninsular és entre Letònia i Xipre. Països com Namíbia, Jamaica o Costa Rica oferien més llibertat als seus reporters que Espanya. D’altra banda, en aquest enllaç es pot consultar el mapa de la censura a l’Estat, ofert per Media.cat

Seguiu-nos a:

Més llegits

Segueix-nos a

364 Seguir
56,597 Seguir