Dimarts, 23 de Juliol de 2019 - Edició 362
La República

Iceta consideraria una “aberració democràtica” que el Parlament no l’elegeixi senador

Demana que s’avali la seva candidatura “per respecte” als més de 600.000 votants del PSC

Redacció
Redacció 15/05/2019

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha considerat aquest dimecres que seria una “aberració democràtica” que el Parlament de Catalunya vetés aquest dijous la seva elecció com a senador per designació autonòmica, la qual cosa li impediria optar a la presidència del Senat.

Ho ha dit en declaracions als mitjans als passadissos del Parlament, a uns metres d’on en aquell mateix moment s’estava celebrant una reunió del grup parlamentari d’ERC, un dels partits que sospesa oposar-se a la designació d’Iceta.

El líder socialista ha insistit que vetar la seva designació com a senador seria una vulneració dels drets del seu partit, per la qual cosa acudirien al Tribunal Constitucional, i ha recordat que “mai en 40 anys enlloc d’Espanya” no s’ha vetat un candidat al Senat proposat en una cambra autonòmica.

Iceta considera que els partits catalans que no veuen amb bons ulls la seva designació com a senador poden abstenir-se en la votació, però ha afegit que “no tenen dret” a votar en contra perquè ha recordat que, per llei, aquest acta al Senat correspon al PSC.

“El que votem aquest dijous al Parlament és la representació dels socialistes catalans al Senat. Per respecte al nostre partit, però per respecte als nostres més de 600.000 votants, jo demano que no es bloquegi aquesta presència dels socialistes de Catalunya al Senat”, ha conclòs.

Davant de la negativa dels partits independentistes a votar-lo com a senador, els ha recordat que en el passat no han tingut “cap dificultat” a votar com a senadors persones com Xavier García Albiol, Alícia Sánchez Camacho (PP) i Lorena Roldán (Cs), abans i després de l’aplicació del 155.

“Per què? Perquè sempre hem respectat el dret de tots d’establir la nostra representació al Senat. Per tant, seria trencar amb una tradició i vulnerar un dret. Si s’acaba produint, la nostra intenció és portar-ho al Tribunal Constitucional”, ha dit.

Si es confirma el rebuig del Parlament al fet que sigui senador, el PSC acudirà a l’alt tribunal i declararà que es vulnera “el seu dret a la participació política”.

El PSC proposa que la votació sobre Iceta sigui per papereta per a evitar que es bloquegi la seva designació

El PSC ha registrat una petició perquè la votació d’aquest dijous es faci mitjançant papereta i no mitjançant el mecanisme tradicional que és el vot electrònic i secret de cada diputat.

En l’escrit registrat, els socialistes catalans al·leguen que el sistema de paperetes en aquest cas “no permet el vot negatiu”, la qual cosa garantiria l’elecció d’Iceta com a senador malgrat que diversos grups de la Cambra hagin anunciat la seva intenció de votar en contra.

El PSC justifica demanar una votació en la qual no puguin haver-hi vots negatius en el sentit que considera que li correspon nomenar senador a qui vulgui, i que la resta de grups del Parlament no puguin abonar “fórmules de bloqueig”.

Així, els socialistes catalans conclouen que la votació per papereta evitaria que es pogués exercir aquest bloqueig que no es fonamenta en “causes objectives”.

Relacionats