Dimecres, 21 d'Agost de 2019 - Edició 391
La República

Google, Galetes Trias i Isabel-Clara Simó, entre els Premis Pompeu Fabra pel seu impuls i defensa del català

Google, l’escriptora Isabel-Clara Simó i Galetes Trias són alguns dels premiats aquest dilluns al vespre amb els Premis Pompeu Fabra 2009. El vicepresident del Govern, Josep-Lluís Carod-Rovira, acompanyat del secretari de Política Lingüística, Bernat Joan, ha lliurat els guardons, que són un reconeixement a ‘l’esforç, la constància i el compromís polític per fer de la llengua una eina útil, de cohesió social, virtuts que van adornar la vida i l’obra de Pompeu Fabra’ i que, segons ha afegit el vicepresident, comparteixen els guardons. Els Pompeu Fabra tenen com a objectiu reconèixer i premiar les persones, entitats, empreses o organitzacions que hagin contribuït a l’impuls i la projecció del català.

Redacció
Redacció 22/12/2009

El vicepresident del Govern ha destacat ‘el perfil i la qualitat de les persones i els projectes premiats’ en aquesta segona edició dels Pompeu Fabra, que, segons ha dit, són ‘una panoràmica sobre la vitalitat de la llengua catalana’. Per Carod, és important reconèixer la seva tasca perquè ‘l’esforç de normalització de l’ús social de la llengua catalana ha de ser persistent i arribar cada cop a més àmbits’, i també perquè ‘sempre hem entès des del Govern de Catalunya el català com a llengua de cohesió social’. El català, ha dit, ‘ha de ser llengua nacional, l’espai comú de trobada per a tothom, al marge de la llengua privada d’ús personal que cadascú tingui i que vulgui lliurement mantenir’.

És per això, que, segons Carod, el català ‘ha de ser percebut com a atractiu, útil, agradable i necessari per incorporar-se a l’ascensor social de la qualitat de vida, el benestar i la igualtat d’oportunitats’. Pel vicepresident, la llengua ‘ha de ser un dret per a tots els que encara no l’han incorporat al seu patrimoni i una obligació per a l’administració facilitar-los aquest accés en condicions el més avantatjoses possibles’, motiu pel qual ha garantit el compromís del Govern de continuar proporcionant serveis i recursos per fer més fàcil l’ús del català.

Per la seva banda, el secretari de Política Lingüística, Bernat Joan, ha defensat la importància d’actes de reconeixement com el d’avui i també de campanyes de sensibilització com ‘Encomana el català’, ja que ‘ens cal fomentar l’acció de la societat civil en el foment de l’ús social del català, ens cal la complicitat de la societat civil’. Segons Joan, ‘una llengua no es perd perquè no la parlin els que no la saben, sinó perquè no la usin amb normalitat els que la saben’.

Categories i premiats
El Premi Pompeu Fabra de comunicació i noves tecnologies ha recaigut en l’empresa Google per la seva aposta pel multilingüisme. I és que, segons el vicepresident del Govern, ‘el català és també una llengua abocada a les noves tecnologies’. És l’única amb un domini propi a Internet (.cat), que ja compta amb més de 36.000 pàgines. ‘No hauria de ser gens estrany doncs que cada cop més grans empreses com Google adoptin polítiques encara més decidides d’incorporació de la llengua catalana’, ha sentenciat.

El guardó en l’àmbit socioeconòmic ha premiat Galetes Trias, un reconeixement a ‘la constància’ i ‘la persistència’ d’aquesta empresa familiar fundada el 1908, i que segons Carod ‘ha acabat esdevenint un símbol de catalanitat, arribant a formar part de l’imaginari col·lectiu del país’.

El Premi Pompeu Fabra a la projecció i difusió de la llengua catalana ha estat per al filòleg italià Patrizio Rigobon, que imparteix literatura catalana a la Universitat Ca Foscari de Venècia. Aquesta, tal com ha recordat el vicepresident del Govern, és una de les 126 universitats d’arreu del món que compten actualment amb assignatures curriculars de llengua catalana, més enllà de les universitats pròpies.

El guardó a la trajectòria professional, científica o cívica ha reconegut l’escriptora Isabel-Clara Simó, ‘un exemple evident’ d’una ‘militància insubornable per la llengua catalana’, des dels temps de la dictadura, amb l’impuls de la revista ‘Canigó’. ‘Ha aportat el seu talent, la seva creativitat i el seu treball a institucions i entitats i ha bastit una sòlida i àmplia obra literària’, ha manifestat.

El Premi Pompeu Fabra a la incorporació a la comunitat lingüística catalana ha estat per Giovanni Castro, un colombià que fa 10 anys que resideix a Catalunya i que va guanyar el rècord de permanència al programa Bocamoll de TV3. El vicepresident del Govern ha insistit en aquest context que ‘el futur de la llengua catalana només depèn dels catalanoparlants, tant els de tota la vida com aquells que ja s’han incorporat a l’ús i han decidit compartir-ne amb nosaltres el destí’, com és el cas de Castro.

Als guardonats se’ls ha lliurat un bust de Pompeu Fabra, obra de l’escultor Manuel Cusachs, que ha estat present en l’acte i ha rebut l’agraïment del vicepresident del Govern.

Relacionats