Dilluns, 23 de Setembre de 2019 - Edició 424
La República

Gepec acusa el Departament d’Agricultura de talar irregularment un bosc protegit del parc natural dels Ports

ACN La Sénia.-El grup ecologista Gepec ha acusat el Departament d’Agricultura d’efectuar la tala d’un bosc públic d’”alt valor ecològic” dins del parc natural dels Ports sense respectar els condicionants […]

Avatar
Agències 12/06/2019

ACN La Sénia.-El grup ecologista Gepec ha acusat el Departament d’Agricultura d’efectuar la tala d’un bosc públic d'”alt valor ecològic” dins del parc natural dels Ports sense respectar els condicionants ambientals marcats pel mateix parc natural. La tallada forestal, segons han fet públic, s’està efectuant a la Font Ferrera, al terme municipal de la Sénia i dins dels límits del mateix parc. Segons el ecologistes, Agricultura ha obviat “tota consideració d’espai protegit del bosc” i “afectant de forma molt greu espècies protegides de fauna i flora”, així com la preservació de l’espai. Argumenten que el Departament ha de complir les prescripcions marcades al respecte pel parc natural, qui s’ha d’encarregar d’assenyalar els arbres que es poden tallar, per salvaguardar els de major valor ecològic. Segons el Gepec, però, és la mateixa empresa talladora qui ho decideix. Els ecologistes ja han anunciat que portaran el cas davant de la Fiscalia de Medi Ambient per possibles responsabilitats penals.

El fet que sigui una empresa privada qui assumeixi la decisió dels arbres que s’han de tallar i els que s’han de preservar suposa, per als ecologistes, que prima “l’interès econòmic” per sobre de l’ambiental i que l’operació s’efectua “sense cap control” de l’administració. Apunten, que en aquest cas concret, el parc natural va marcar el màxim de fuster que es podia extreure entre els 1.444 i els 1.625 metres cúbics. A més, recorda que el mateix parc va marcar unes zones on no es pot efectuar cap treball forestal per evitar que les màquines erosionin espais de fort pendent.Segons Gepec, en aquesta contrada s’hi troben vuit espècies de plantes protegides–el grèvol o petites plantes com la ‘Pyrola secunda’ i la ‘Pyrola chlorantha’- que el mateix parc indica que no poden ser afectades noi alterar el seu hàbitat i precisa els mesos durant els quals no es poden fer treballs a més de de delimitar i excloure els sectors on aquestes espècies es troben presents. Per evitar aquestes afectacions, especialment en el moment de floració i fructificació com en el cas de les ‘Pyrola’, els treballs no s’han de dur a terme entre juny i agost. Per contra, acusen el Departament d’Agricultura de començar-los ara al juny. Paral·lelament, recorden que el parc recomana no portar a terme tasques entre el 21 de març i el 31 de juliol perquè els ocells estan criant i la tallada podria afectar molts nius amb ous i pollets, molts dels quals, d’espècies protegides.En aquest sentit, els ecologistes, que recorden que els treballs, a més de ser autoritats per Agricultura, són dirigits per personal seu, fa responsable al Departament d’aquests incompliments, així com de l’empresa que fa les tasques. “És un fet d’extrema gravetat que ha de suposar l’aturada immediata d’aquest aprofitament forestal, l’obertura d’un expedient per aclarir els fets i la presa de decisiojs pertinents per depurar les pertinents responsabilitats”, anuncia. El Gepec lamenta també la “implicació de funcionaris de la Generalitat i altres càrrecs públics” en aquests fets i assenyala l’enginyer forestal dels serveis territorials. A banda de denunciar el cas davant Fiscalia de Medi Ambient, han revelat que ja han interposat denúcnies davant el mateix Departament d’Agricultura, el de Territori i Sostenibilitat i del Cos d’Agents Rurals, sense obtenir cap resposta.

Relacionats