Diumenge, 22 de Setembre de 2019 - Edició 423
La República

Els viticultors del Penedès mantenen la vaga però acorden amb els cavistes “treballar plegats pel futur del sector”

ACN Vilafranca del Penedès.-Tot i que no ha servit per desconvocar la vaga dels viticultors del Penedès del pròxim cinc de setembre, la reunió que el sector ha celebrat aquest […]

Avatar
Agències 22/08/2019

ACN Vilafranca del Penedès.-Tot i que no ha servit per desconvocar la vaga dels viticultors del Penedès del pròxim cinc de setembre, la reunió que el sector ha celebrat aquest dijous a Vilafranca del Penedès amb la mediació de la Generalitat ha deixat bon gust de boca entre els assistents. Tot i mantenir les protestes per la caiguda del preu del raïm, el pagesos han coincidit amb els grans productors que la crisi actual és fruit d’un desequilibri entre la oferta i la demanda “que és culpa de tots” i que caldrà treballar plegats per trobar una solució de futur. La consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, ha celebrat que la trobada ha servit de punt d’inflexió perquè tots els agents “han coincidit en el diagnòstic i en la necessitat d’unir esforços”. “Avui no es tractava de mercadejar amb els preus i sí d’aconseguir el compromís de tots els agents amb el territori”, ha afegit. Viticultors i grans productors, de nou amb la mediació de la Generalitat, s’han emplaçat a una nova reunió després de la verema amb la voluntat d’equilibrar oferta i demanda per garantir el futur del sector.

A la reunió, que s’ha celebrat a la seu de l’INCAVI a Vilafranca del Penedès, ha estat presidida per la consellera d’Agricultura, Teresa Jordà i el director general de l’INCAVI, Salvador Puig, i ha comptat amb la participació dels tres sindicats convocants de la vaga general del pròxim 5 de setembre –Unió de Pagesos, JARC i l’Associació de Viticultors-, representants de Freixenet, Codorniu i Vallformosa, i de diverses cooperatives.A la sortida de la trobada, tots els participants s’han mostrat “prudentment satisfets” perquè ha servit per “fer un diagnòstic comú” i per posar sobre la taula que la única manera de tirar endavant i garantir el futur del sector passa per “treballar tots plegats”. La consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, ha posat en valor que entre els assistents “ha vist compromís amb el territori” i que coincidir en els mals del sector és la millor manera i el primer pas per solucionar-los. Uns mals, ha afegit, que passen “per un evident desajust entre la oferta i la demanda que és una mica culpa de tots”. Aquí, ha anunciat que té prevista una reunió amb el ministre d’Agricultura, Luis Planas, on li reclamarà “coresponsabilitat” per les autoritzacions per plantar més hectàrees de vinya. Jordà ha reconegut que el futur del sector del cava al Penedès és incert en les actuals circumstàncies i que per garantir-lo cal “un canvi de paradigma” que s’ha de fer “endreçant la DO Cava” i donant suport al pla estratègic del sector en què s’està treballant. De la seva banda, els viticultors, tot i mantenir de manera “simbòlica” la vaga del pròxim 5 de setembre, quan aturaran la verema i bloquejaran els accessos als cellers, han sortit de la reunió “esperançats” de que serveixi de “punt d’inflexió” per “sacsejar el sector i entendre que s’ha d’anar tots junts”. Isabel Vidal, del sindicat JARC, ha lamentat els preus que rebran pel seu raïm en aquesta collita, però ha reconegut que “no es pot arreglar en una sola verema el que porta molts anys espatllat”. És per això que ha fet una crida al conjunt del sector a ser “valent” per utilitzar les eines que ofereix la DO Cava per lluitar contra el desequilibri entre la oferta i la demanda. Per últim, Pere Ventura, en representació dels productors, ha posat en valor que per primer cop en molts anys “ha vist unió entre el sector”. “És evident que la verema d’enguany està desequilibrada entre oferta i demanda i que això estressa el preu afectant a totho, però he vist ganes d’anar tots units en busca d’una solució”, ha afegit.Tot i que no s’ha avançat una data exacte, la nova reunió sectorial s’ha convocat pel mes de novembre.

Relacionats