Divendres, 23 d'Agost de 2019 - Edició 393
La República

Els productes de territoris ocupats d’Israel han d’especificar-ho a l’etiquetatge, segons l’advocat general del TJUE

ACN Brussel·les.-L’advocat general del Tribunal de Justícia de la Unió Europea defensa que l’etiquetatge d’un producte ha d’indicar si prové d’un territori ocupat per Israel. Així, el lletrat recomana al […]

Avatar
Agències 13/06/2019

ACN Brussel·les.-L’advocat general del Tribunal de Justícia de la Unió Europea defensa que l’etiquetatge d’un producte ha d’indicar si prové d’un territori ocupat per Israel. Així, el lletrat recomana al TJUE declarar que els productes originaris dels territoris ocupats per Israel des del 1967 especifiquin que vénen d’un assentament israelià per tal que els consumidors tinguin informació clara i precisa sobre el seu origen. L’opinió de l’advocat general no vincula a l’alt tribunal amb seu a Luxemburg, que ha de resoldre una qüestió prejudicial plantejada per un tribunal francès arran de la denúncia d’una empresa que explota vinyes als territoris ocupats d’Israel contra l’exigència del govern francès d’incloure el terme “assentament israelià” en l’etiquetatge d’aquests productes.

Israel va ocupar militarment els territoris palestins de Cisjordània, Jerusalem est, els Alts del Golan, la Franja de Gaza i la Península del Sinaí després de la Guerra dels Sis Dies del 1967. Posteriorment, es va retirar de Gaza i el Sinaí, però continua ocupant la resta de territoris, un fet denunciat per la comunitat internacional.Argumentació de l’advocatSegons l’advocat general, la legislació europea estableix que el consumidor de la UE ha de disposar d’informació correcta, neutral i objectiva que no el confongui sobre el que està comprant.El lletrat considera que hi ha consumidors que poden rebutjar comprar productes d’aquests assentaments i que “una infracció del dret internacional” és una consideració ètica que la UE reconeix com a legítima per exigir que s’informi sobre el país d’origen d’un producte. En aquest cas, tipifica la política israeliana d’assentaments com una infracció manifesta del dret internacional.Per això, estima que afegir el terme “assentament israelià” a la identificació geogràfica de l’origen d’un producte és l’única manera de proporcionar informació correcta i objectiva, però també precisa i clara per al consumidor sobre la seva procedència.

Relacionats