Diumenge, 18 d'Agost de 2019 - Edició 388
La República

Els pressupostos de Sánchez, la primera prova de foc al Congrés sense els suports garantits

Els pressupostos generals de l’Estat se sotmeten aquest dimarts i dimecres a la seva primera prova de foc al Congrés dels Diputats, on els grups debatran i votaran les esmenes […]

Avatar
Agències 12/02/2019
Discurs de Felip VI al Congrés dels Diputats / Casa Reial

Els pressupostos generals de l’Estat se sotmeten aquest dimarts i dimecres a la seva primera prova de foc al Congrés dels Diputats, on els grups debatran i votaran les esmenes a la totalitat dels grups de l’oposició. De moment, n’hi ha sis de presentades: les del PP, Cs, ERC, PDeCAT, Coalición Canaria i Foro Asturias. Es votaran conjuntament dimecres al migdia i n’hi hauria prou amb una majoria simple per fer caure el projecte de pressupostos. Per ara l’executiu espanyol no disposa de prou suports com per salvar els seus comptes: 84 vots del Grup Socialista i els 71 de Podem, als que es podrien sumar els 5 del PNB. Li caldrien 9 diputats d’ERC i 8 del PDeCAT per rebutjar esmenes de devolució, i per ara totes dues formacions mantenen la seva intenció de tombar els comptes. De fons, la ruptura del diàleg anunciada divendres per la vicepresidenta del Govern, Carmen Calvo, després de la polèmica per la figura del ‘relator’, i la filtració de l’executiu de Sánchez sobre la possibilitat de convocar eleccions anticipades el 14 d’abril, abans de les municipals i autonòmiques del maig.

El president del gobierno Pedro Sánchez, preveu assistir a la sessió. El debat de pressupostos comença a les 12 del migdia amb la intervenció de la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, que defensarà els comptes i demanarà als grups que retirin o rebutgin les propostes de devolució. L’executiu espanyol emplaça les formacions independentistes a donar suport als comptes en una jornada marcada per l’inici del procés judicial contra els líders de l’1-O en què la Fiscalia –contràriament a les peticions d’ERC i el PDeCAT- mantindrà la petició de condemnes per delictes de rebel·lió i sedició.

A les 15.00 serà el torn dels grups de l’oposició que han presentat esmenes de devolució amb intervencions que aniran de més gran a més petit. Començarà el PP i seguirà Cs, ERC, PDeCAT, CC i Foro Asturias. Enmig d’aquestes intervencions la presidenta del Congrés pot suspendre la sessió fins dimecres, quan parlaran la resta de grups i tancarà el debat el PSOE i novament la ministra Montero.

Les esmenes se sotmetran conjuntament a una única votació. Si assoleixen la majoria simple –més vots a favor que en contra- el projecte de pressupostos caurà, mentre que si l’executiu espanyol disposa de prou suports com per rebutjar-les, els comptes seguiran la seva tramitació amb la presentació d’esmenes a l’articulat.

Amenaça d’eleccions

L’executiu espanyol va donar a conèixer aquest dilluns que el president, Pedro Sánchez, convoqui eleccions anticipades el 14 d’abril, un mes i mig abans de les autonòmiques i locals del 26 de maig i coincidint amb el calendari en que el Tribunal Suprem preveu celebrar les sessions del judici de l’1-O. Tot plegat després que PP, Cs i Vox reunissin 45.000 persones al centre fe Madrid aquest diumenge per reclamar eleccions.

El ‘no’ d’ERC i PDeCAT

El president de la Generalitat, Quim Torra, va insistir aquest dilluns en una entrevista a Catalunya Ràdio que perquè es formacions independentistes variïn la seva posició cal que l’executiu espanyol accepti la figura d’un ‘relator’ internacional, que es pugui parlar d’autodeterminació i que es posi punt i final a la repressió.

ERC i PDeCAT mantenen de moment el seu ‘no’ als pressupostos, malgrat que el president del PDeCAT, David Bonvehí, va apuntar aquest dilluns que la seva formació no s’aixecarà de la taula de negociació fins dimecres. “Si el PSOE vol tramitar els pressupostos, haurà de canviar de propostes”, va dir.

ERC també va adreçar un missatge al president espanyol a través de la portaveu republicana, Marta Vilalta, que va apuntar que perquè hi hagi un canvi respecte als pressupostos “hi ha d’haver una resposta clara e base a la possibilitat de l’exercici del dret a l’autodeterminació”.

Relacionats