Dimecres, 21 d'Agost de 2019 - Edició 391
La República

Els jutges que van autoritzar la manifestació falangista a Arenys s’han sentit ‘absolutament incompresos’

La presidenta del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), Maria Eugènia Alegret, assegura que els jutges que van autoritzar la manifestació de la Falange el passat 13 de setembre a Arenys de Munt s’han sentit ‘absolutament incompresos’ i sorpresos de que la seva decisió ‘no s’entengués en una societat madura com se suposa que és la nostra’. De fet, van criticar-la durament l’Ajuntament d’Arenys així com CiU, ERC i ICV. Alegret ha afegit que veu ‘poc democràtic’ l’intent de prohibir la manifestació coincidint amb la consulta independentista i ha explicat que el jutge ‘va fer una aplicació estricta de la llei’ i ha garantit que també hagués estat així si una manifestació independentista s’hagués hagut d’autoritzar en un municipi ‘suposadament falangista’ que vol fer una consulta organitzada per la Falange.

Redacció
Redacció 28/09/2009

En una entrevista a l’Agència Catalana de Notícies (ACN) La presidenta del TSJC ha defensat el paper dels jutges en aquest afer, que va ser criticat després de no permetre que l’Ajuntament d’Arenys de Munt es pogués implicar en una consulta sobre la independència de Catalunya impulsada per una entitat de la societat civil, al mateix temps que permetia la manifestació de la Falange pel mateix dia de la consulta. Convé recordar que aquesta decisió de la justícia es va prendre en contra de l’opinió del Departament d’Interior que, tot i autoritzar inicialment la manifestació, després va demanar se celebrés dies més tard, per motius de seguretat, seguint una petició de l’Ajuntament.

Segons Alegret, el jutge ‘va fer una estricta aplicació de la llei’. ‘El que és sorprenent és que la gent pensi que el jutge no havia de complir la llei’, ha dit, ‘hi ha un dret a la manifestació que té tothom –tret quan el seu objectiu és delictiu’, mentre que ‘la possibilitat de fer un referèndum legal la té qui la té’, en referència al govern espanyol.

‘El jutge es va limitar a complir la llei prescindint de la ideologia’

La presidenta de l’alt tribunal català ha assegurat que els jutges s’han sentit ‘absolutament incompresos’ i ‘sorpresos’ pel fet que la seva posició ‘no s’entengués en una societat madura com se suposa que és la nostra’. ‘El jutge es va limitar a complir la llei prescindint de la ideologia i això és el que no es volia, que no es prescindís de la ideologia i es prengués una decisió ad hoc’, ha dit. Una actitud, ha garantit Alegret, que ‘un jutge no farà mai’.

De fet, Alegret ha assegurat que ‘si el jutge se li hagués presentat una convocatòria de consulta per part de la Falange en un ajuntament suposadament falangista, i una petició de manifestació d’uns independentistes’, és a dir, una situació inversa, ‘hagués pres la mateixa decisió’. En aquest supòsit, Alegret creu que ‘a tothom li hagués semblat que la resolució judicial estava la mar de bé’, perquè pretenien que el jutge ‘actués diferent en funció de la ideologia’.

Relacionats