Diumenge, 25 d'Agost de 2019 - Edició 395
La República

El ‘Watergate’ espanyol: The Guardian dedica un extens reportatge a la corrupció del PP

El diari britànic The Guardian ha dedicat un reportatge -sota el títol “El ‘Watergate’ espanyol: dins l’escàndol de corrupció que va canviar una nació”– a la trama Gürtel. “El cas […]

Marina Bou Cabero
Marina Bou Cabero 01/03/2019
Mariano Rajoy, en una imatge d'arxiu

El diari britànic The Guardian ha dedicat un reportatge -sota el títol “El ‘Watergate’ espanyol: dins l’escàndol de corrupció que va canviar una nació”– a la trama Gürtel. “El cas Gürtel va començar amb un magnat de Madrid. Durant la següent dècada, es va convertir en la major investigació de corrupció en la història recent d’Espanya, escombrant centenars de polítics i empresaris corruptes i trencant el seu sistema polític”, escriu l’autor, Sam Edwards.

Edwards narra com es va construir la trama Gürtel al llarg de dècades de corrupció, entre polítics i empresaris. Menciona en moltes ocasions el Partit Popular -“partit conservador fundat per un dels ex-ministres franquistes”- i algunes de les seves figures més rellevants com José María Aznar, Mariano Rajoy o Luís Barcenas. De fet, recorda que Mariano Rajoy va declarar com a testimoni pel cas quan encara era president del Gobierno i el fet que “un tal M. Rajoy” aparegués als papers de Bárcenas.

El diari també assenyala que, quan va esclatar l’escàndol, el PP ho negués tot públicament i ho atribuís a una conspiració dels socialistes (sobre qui Edwars també destaca algun cas de corrupció), a més d’entorpir les investigacions al llarg dels anys. En aquest sentit, explica que hi ha una sentència judicial que acredita que “des de la fundació del partit, havia mantingut un sistema de comptabilitat paral·lel” i que “el testimoniatge de Rajoy i d’altres figures del PP que van negar conèixer l’existència de la trama no eren creïbles”. “El dany reputacional va ser molt més gran que el càstig real, que va suposar una multa de només 240.000 dòlars”, escriu Edwards.

L’autor creu -amb tot- que la corrupció generalitzada a l’Estat espanyol va acabar amb el sistema bipartidista fent entrar en el joc Podemos i Ciudadanos i assegura que “els efectes del cas Gürtel segueixen sacsejant la societat espanyola”. En aquest sentit, afirma que la corrupció “també va destruir la confiança en les institucions públiques i va ajudar a obrir el camí al retorn de l’extrema dret” representada per VOX. El text de The Guardian també apunta al fet que la família reial espanyola ha protagonitzat el seu propi cas de corrupció.

Relacionats