Dissabte, 21 de Setembre de 2019 - Edició 422
La República

El TSJC anul·la l’impost català sobre les begudes ensucrades

Es posicionen pel recurs presentat per diverses associacions del sector de la distribució i de l’alimentació i begudes

Avatar
Agències 11/07/2019
Una de les línies de producció de la planta de Coca-Cola de Martorelles

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha anul·lat el reglament català de l’impost sobre les begudes ensucrades aprovat pel consell executiu del Govern el 20 de juny del 2017 i que desenvolupava els detalls tècnics de l’impost, aprovat del 28 de març del mateix any.

Els magistrats de la secció segona de la sala contenciosa-administrativa han estimat el recurs presentat per diverses associacions del sector de la distribució i de l’alimentació i begudes que al·legava “manca de justificació i precipitació” de la mesura i “l’omissió” de tràmits rellevants en la tramitació del decret. El tribunal ha conclòs que el Govern va prescindir dels tràmits de consulta, audiència i informació públiques en la seva tramitació i, per això, declara nul el reglament.

El Parlament demana un informe per fer efectiva la llei de canvi climàtic anul·lada pel TC

D’altra banda, avui s’ha conegut que el Parlament ha demanat al Govern de la Generalitat presentar d’aquí a tres mesos un pla de mesures per fer efectiu el contingut anul·lat pel Tribunal Constitucional de la llei del canvi climàtic catalana, amb els vots a favor de JxCat, ERC, els comuns i la CUP i els vots en contra de Cs, el PSC i el PP.

Durant el ple d’aquest dijous, en el debat d’una moció de la CUP, la cambra també ha aprovat, en aquest cas per unanimitat, que el Govern català presenti d’aquí a tres mesos un calendari d’execució dels aspectes pendents d’aquesta llei i abans d’acabar l’any un pla de mesures concretes que transformin en assumptes pràctics la declaració d’emergència climàtica de la Generalitat.

De la moció han caigut alguns punts com el que instava el Govern a paralitzar immediatament les obres relacionades amb els Jocs Olímpics d’Hivern ja iniciades i aprovar una moratòria fins que no hagin estat aprovats en referèndum, una proposta a la qual només han donat suport els comuns i que han rebutjat la resta.

Un altre dels punts rebutjats ha estat el que demanava al Govern no fer efectiva la compra de terrenys on s’ha de situar el recinte de casinos de Hard Rock -l’antic BCN World- ni a través de l’Institut Català del Sòl ni de qualsevol altre ens del sector públic: aquest punt ha estat avalat pels comuns i la CUP, rebutjat per JxCat i el PSC, i ha decaigut amb l’abstenció d’ERC, Cs i el PP.

Un dels punts que ha tirat endavant és el que demana al Govern declarar una moratòria immediata en la venda d’oliveres monumentals, que han votat a favor els comuns i la CUP, mentre la resta de grups parlamentaris s’ha abstingut de la votació.

Relacionats