Dijous, 23 de Maig de 2019 - Edició 301
La República

El Tradicionàrius i el Barnasants s’uneixen per homenatjar a Pete Seeger

L’homenatge al gran exponent del folk nord-americà, Pete Seeger (1919-2014), se celebrarà demà, dissabte 16 de març, a l’Auditori amb artistes com Quico Pi de la Serra, Gemma Humet, el […]

Joan Vila i Boix
Joan Vila i Boix 15/03/2019
El músic nord-americà de folk Pete Seeger durant un concert / ACN

L’homenatge al gran exponent del folk nord-americà, Pete Seeger (1919-2014), se celebrarà demà, dissabte 16 de març, a l’Auditori amb artistes com Quico Pi de la Serra, Gemma Humet, el Grup Coses, Pep Gimeno Botifarra i Joana Gomila. El grup Tren Seeger liderarà la nit amb un repertori de cançons que han adaptat al català i a l’actualitat. El concert El poder de la cançó (1919-2019) farà un repàs a la trajectòria de Seeger com a cantant i activista social i cultural. La recuperació de la música popular, la lluita pels drets civils dels negres a Estats Units o les seves visites a Catalunya són algunes de les línies representatives de la trajectòria del pare de la música folk. El Centre Artesà Tradicionàrius acull, a més, una exposició sobre el músic novaiorquès que es podrà veure fins al 12 d’abril.

El festival Tradicionàrius ha donat a conèixer aquest dijous a través d’un comunicat els últims detalls de l’homenatge conjunt amb el Barnasants a la figura d’un músic que va destacar pel seu antibel·licisme acèrrim i les lluites socials. El seu activisme va lligat amb la cançó, ja que va compondre desenes de cançons denunciant injustícies, reclamant solucions per a problemes de col·lectius socials o protestant contra les guerres.

Moltes de les seves cançons han estat interpretades per artistes com Joan Baez, Bob Dylan, Tom Paxton o Bruce Springsteen. A Catalunya la seva incidència destaca per noms com Raimon, Xesco Boix, Els 5 dits d’una mà, Toni Giménez, Lluís M. Planella i Noè Rivas.

El concert en homenatge a Seeger és idea original d’Artur Gaya, líder del grup Tren Seeger, creat l’any 2014. La formació, formada per Sergi Trenzano, Kike Pellicer i Cati Plana, reivindica la figura del cantant nord-americà i compta amb el suport de dos festivals “de referència propers a l’estil i al posicionament vital i ideològic de Seeger”. “Significa complir un desig i a la vegada un deure amb la persona a través de la qual he après l’immens valor de la cançó per millorar el món”, ha assegurat Arturo Gaya a través del comunicat.

Pete Seeger va ser un famós cantant de folk de tendència antifeixista nascut a Nova York. Va ser processat i censurat pel Comitè d’Assumptes Antiamericans del senador dels EUA, Joseph McCarthy, va fer de la llibertat la seva causa. Amb el grup The Almanacs, va començar la seva carrera gravant el disc; Batalló Lincoln amb les cançons dels voluntaris de les Brigades Internacionals que van lluitar a la Guerra Civil Espanyola del 1936. A la dècada dels seixanta va inspirar a músics com Bob Dylan, Joan Baez o Víctor Jara. Un dels seus grans hits és Guantanamera, la cançó revolucionària cubana. Va morir el 2014 als EUA.

Relacionats