Dilluns, 23 de Setembre de 2019 - Edició 424
La República

El Síndic ja va recomanar el 2015 que es retirés l’IRPH com a índex per calcular hipoteques

ACN Barcelona.-El síndic de greuges de Catalunya, Rafael Ribó, ja recomanava l’any 2015 que es retirés l’IRPH com a índex per calcular hipoteques. Ribó ho ha recordat després que l’advocat […]

Avatar
Agències 10/09/2019

ACN Barcelona.-El síndic de greuges de Catalunya, Rafael Ribó, ja recomanava l’any 2015 que es retirés l’IRPH com a índex per calcular hipoteques. Ribó ho ha recordat després que l’advocat general del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) hagi alertat aquest dimarts que els préstecs hipotecaris calculats a partir d’aquest índex són “poc transparents” i poden ser abusius. Ara fa quatre anys el síndic ja recomanava que aquestes hipoteques es renegociessin amb índexs més ajustats i que l’Agència Catalana de Consum hi intercedís i n’arbitrés alternatives. Era la conclusió d’un informe concebut a partir d’una actuació d’ofici que tenia per objectiu estudiar la legalitat de l’IRPH. El treball analitzava diverses sentències judicials en primera instància que havien considerat l’índex clàusula abusiva.

Ribó també recomanava als organismes que supervisen el sector bancari, com ara el Banc d’Espanya i el Departament d’Economia, que intervinguessin per garantir la defensa dels drets dels ciutadans davant les entitats bancàries i financeres. També va adreçar recomanacions a l’Agència Catalana de Consum i al Parlament de Catalunya.

Relacionats