Diumenge, 22 de Setembre de 2019 - Edició 423
La República

El lingüista Joan Solà, Premi d’Honor de les Lletres Catalanes, intervé avui al ple del Parlament

El lingüista Joan Solà, darrer Premi d’Honor de les Lletres Catalanes, intervindrà aquest dimecres al ple del Parlament a petició del president de la cambra, Ernest Benach. És la primera vegada que el president fa ús de l’article del 178 del reglament segons el qual pot convidar, d’acord amb la junta de portaveus, a intervenir en el ple personalitats rellevants per llur significació institucional, política, social, científica o cultural. Solà, actual vicepresident de l’IEC, va rebre a principi de juny el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes que atorga Òmnium Cultural com a reconeixement a la seva contribució a la vida cultural dels Països Catalans.

Redacció
Redacció 01/07/2009

En recollir el guardó Solà va denunciar la subordinació del poble català i es va mostrar confiat en el teixit social i la tradició catalana per refer l’autoestima col·lectiva i aspirar a l’ideal de ‘màxima sobirania’ política, econòmica i cultural. El lingüista va fer un vot perquè la comunitat catalana ‘aspiri d’una vegada’ al ‘grau de dignitat imprescindible’ perquè Catalunya tingui un tracte d’igual a igual amb l’Estat i amb les llengües del seu entorn i de l’altar banda, segons les seves paraules.

Per ser un ‘poble normal’, Joan Solà creu que cal aspirar a una situació global comparable a la dels estats reconeguts, amb una llengua referencial ben fixada potent i autònoma i amb una literatura, història, poder civil i espai geogràfic visibles i diferenciats. Conscient dels ‘moments de desorientació col·lectiva’, el premiat ha denunciat la manca d’una ‘força política necessària’ per arribar a l’ideal de ‘màxima sobirania política, econòmica i cultural’.

Relacionats