Dilluns, 23 de Setembre de 2019 - Edició 424
La República

Dissenyen una dieta que permet menjar un nombre de calories normal tot i haver de sotmetre’s a una colonoscòpia

ACN Barcelona.-Metges dels serveis d’Aparell Digestiu i d’Endocrinologia de l’Hospital del Mar han dissenyat una dieta que permet menjar un nombre de calories normal, baixa en fibra, sense passar gana, […]

Avatar
Agències 12/06/2019

ACN Barcelona.-Metges dels serveis d’Aparell Digestiu i d’Endocrinologia de l’Hospital del Mar han dissenyat una dieta que permet menjar un nombre de calories normal, baixa en fibra, sense passar gana, per preparar-se per a una colonoscòpia. Segons els seus responsables, la dieta Barcelona Diet Plan ha demostrat obtenir millors resultats i ser més eficaç que la dieta líquida que tradicionalment es recomana per preparar el pacient per a la colonoscòpia. L’estudi que ho prova el publica la revista ‘Diseases of the Colon & Rectum’.

De forma habitual, els dies previs a la prova es recomana als pacients una dieta baixa en fibra, i, tradicionalment, ingerir només líquids les 24 últimes hores, junt amb la presa d’un gran volum de laxant líquid.En canvi, segons Juana Flores, cap del Servei d’Endocrinologia i Nutrició i signant de l’estudi, la dieta que ara s’ha dissenyat és “equilibrada, baixa en fibra, distribuïda en cinc àpats i no restringeix l’aportació de calories”.Els àpats estan formats per pa, carn de pollastre, gall d’indi, porc, vedella o peix, arròs, pasta o patates i combinada amb làctics. En total, garanteix una ingesta normal de calories (2.000 quilocalories diàries) i no tenir sensació de tenir l’estómac buit.Una dieta que “no només millora l’experiència del pacient sobre la preparació, sinó també els resultats de la colonoscòpia”. L’estudi, per tant, “deixa ben clara l’escassa eficàcia” de la dieta líquida que es recepta de manera habitual.El treball s’ha fet amb 276 pacients del Programa de Prevenció del Càncer de Còlon i Recte. A la meitat se’ls va donar la nova dieta i a l’altra meitat, la tradicional, estrictament líquida. El 96% dels pacients que van seguir la Barcelona Diet Plan van aconseguir una neteja del còlon eficaç, davant el 89% en els casos que havien seguit una dieta líquida.Entre els possibles motius hi ha un millor compliment de la presa del laxant i el fet que, possiblement, ajuda a millorar la mobilitat de l’intestí, permetent l’evacuació del contingut intestinal, segons indiquen els responsables.

Relacionats