Dijous, 29 de juliol de 2021 - Edició 1099
La República

Zaragoza augurava que el pas del PSC a l’oposició acostaria el grup propi a Madrid

El periodista i exdirector de El Periódico de Catalunya, Rafel Nadal, narra moments íntims i la cara més desconeguda de les principals personalitats del país i de fora, a través d’anècdotes i converses privades. En una d’aquestes converses, el secretari d’organització del PSC -un dels murs amb que xocaven totes les demandes del sector catalanista del PSC per tenir un grup propi a Madrid- assegurava que ‘simplement s’ha d’escollir el moment més adequat’ i pronosticava que si el PSC passava a l’oposició després de les eleccions ‘podries veure’l més aviat del que et penses’. Els protagonistes de ‘Els Mandarins’ (Columna) son expresidents com Jordi Pujol, Pasqual Maragall i José Montilla passant per polítics d’aparell com José Zaragoza i David Madí fins als membres de la família reial, Josep Pla o Javier de la Rosa.

Redacció
Redacció 16/02/2011

La fredor del diari després de l’editorial conjunt

Nadal explica en el pròleg del llibre el moment i els motius pels quals va decidir presentar la seva dimissió com a director de El Periódico, càrrec que va ocupar des del maig del 2006 al febrer del 2010. Ho va decidir una setmana després de l’editorial conjunta ‘La dignitat de Catalunya’ en defensa de l’Estatut davant l’amenaça de la sentència del Tribunal Constitucional (TC). El periodista contraposa la ‘calidesa de la reacció popular’ que va despertar l’editorial amb la reacció que va trobar al diari.’La fredor que vaig trobar al diari em va doldre més que altres vegades’, explica Nadal.

Zaragoza, Maragall, Pujol, Madí, Zapatero, Rajoy i la família reial espanyola entre els protagonistes

Rafel Nadal, nascut a Girona el1954, revela una conversa relaxada amb el secretari d’organització del PSC, en què Zaragoza explica que va ser ell qui va fitxar Monsterrat Tura perquè es presentés a l’alcaldia de Mollet i assegura que sempre l’ha defensat davant del partit perquè li inspira ‘una mena d’esperit de protecció personal’. En la mateixa línia, Zaragoza afirma que va ser l’últim a defensar que Pasqual Maragall s’havia de presentar a les eleccions al Parlament i revela que va ser Antoni Castells qui el va convèncer que no podia ser. ‘Jo amb l’Ernest, no, però amb en Pasqual sempre hi he tingut bona relació’ sentencia.

El periodista també desvela converses i anècdotes amb els expresidents de la Generalitat com una trucada breu marcada per llargs silencis que va rebre del llavors president José Montilla quan Nadal era director de El Periódico. De Jordi Pujol destaca una conversa entre l’expresident i Arturo San Agustín que es produeix pocs mesos abans que Pujol deixés de ser president de la Generalitat i en què reflexionen sobre el llegat de Pujol després de 23 anys. I finalment, sobre l’expresident Pasqual Maragall, el llibre relata una situació durant el rodatge del programa de TV3 ‘El paisatge preferit de Catalunya’ dedicat a l’Empordanet. Maragall va escenificar com li agradaria morir-se estirant-se en un prat.

El president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, i el líder del PP, Mariano Rajoy, també son protagonistes de ‘Els mandarins’. De Zapatero, Nadal explica una tensa conversa en què el president li retreu la duresa de les portades de El Periódico en el context de la vaga de l’aeroport del Prat, la gran apagada de Barcelona i les constants avaries a Renfe. ‘Jo només em deixo enredar pels interessos dels meus lectors que s’han de llevar cada dia una hora abans per arribar a l’hora a la feina’ li va respondre Nadal després que Zapatero li retreies que s’havia deixat enredar per la burgesia catalana ‘que només pensa en els seus interessos i en el seu negoci’.

I de Mariano Rajoy, l’exdirector de El Periódico explica la seva passió per l’esport i sobretot pel ciclisme. ‘A veure, si tots es dopen, on està el problema? Al final, el que guanya segueix sent el millor’ conclou el líder dels populars.

Els membres de la casa reial son presents en diversos moments del llibre. L’anècdota més divertida és una breu conversa del rei Joan Carles amb Nadal al lavabo del restaurant del Pòsit de Pescadors de Roses. Una breu conversa que li serveix a Nadal per fer la portada ‘El viatge ha estat un caprici de la reina’ al diari Catalunya Express on treballava aquella època a partir del comentari del rei sobre el motiu perquè la família reial havia decidit visitar l’Empordà.

La monarquia torna a ser present en un altre capítol del llibre en què Nadal explica com es va desenvolupar un dinar distès del príncep Felip i la princesa Leticia amb un grup de professionals gironins, la majoria periodistes, que en un principi es mostraven reticents a la trobada amb membres de la monarquia.