Dimarts, 27 de juliol de 2021 - Edició 1097
La República

Zara cedeix: rotularà en castellà a Barcelona a petició de Jordi Cañas

Redacció| Aquest dimarts, l'exportaveu de Ciutadans al Parlament, Jordi Cañas, ha encès Twitter amb un missatge directe a Zara en que es queixava perquè -a la botiga de Portal de l'Àngel de Barcelona (ell escrivia Puerta del Ángel)- hi ha un cartell indicatiu en català i anglès, i no en castellà. Cañas reclamava que, per a la marca, “els castellanoparlants no necessitem indicacions comercials, evitant retolar en un dels idiomes oficials a Catalunya” i exigia una resposta del Community Manager de Zara sobre si es tracta “d'una qüestió puntual o una norma a l'empresa”. 

Redacció
Redacció 03/01/2018
De seguida, la xarxa social va omplir-se de crítiques i mofes pel comentari de Cañas: la polèmica estava servida. 

 

Però el que més sorprèn és que l'empresa del magnat gallec, Amancio Ortega (a qui es podria qüestionar per altres aspectes, com acusacions d'explotació laboral i infantil en el procés de fabricació dels seus productes a països com L'Índia) reaccionés ràpidament per donar la raó a l'exportaveu de Ciutadans (envoltat també per altres polèmiques, entre elles, de corrupció): s'han compromès a canviar el cartell. “Disculpi si pot donar lloc a malentesos. Per evitar-los, en el cas concret a què fa referència, el cartell serà modificat en els pròxims dies per incorporar el castellà”, han contestat. 

 
I és que la resposta que Zara havia donat abans a l'exdiputat (“en les senyalitzacions de pisos de botigues amb elevat trànsit de turistes a les que utilitzem l'anglès, poden donar-se casos com el que ens planteja o com al Passeig de Gràcia, en anglès, castellà i català”) no va ser prou convincent per a Cañas, que no va acceptar les seves explicacions i va replicar:”Si ho he entès bé, la botiga de Portal de l'Àngel és exclusiva per a turistes (estrangers) i per això està sol retolat en català i anglès, excloent el castellà (els parlants no han de ser clients top) no? I a la resta de botigues està en els tres idiomes ¿si?”. Finalment, Zara va acabar cedint al seu atac catalanofòbic.