Dissabte, 31 de juliol de 2021 - Edició 1101
La República

Zapatero veu bé que la immersió lingüística estigui a mercè de les majories que hi hagi al Parlament

El president del Govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ha defensat aquest dimecres la decisió del Tribunal Constitucional (TC) d’establir que el català no pot ser l’única llengua vehicular en l’ensenyament a Catalunya. Segons Zapatero, més enllà de valoracions polítiques, el TC l’ha encertat quan deixa la porta oberta a una revisió de la immersió lingüística en funció de les majories del Parlament, i en establir que l’Estatut no pot ser ‘rígid’ i ‘petrificar’ una llengua com l’única vehicular. El motiu, ha explicat, és que es pot donar el cas que un dia hi hagi una majoria política a Catalunya que opti pel castellà. ‘És com si la Constitució espanyola ho regulés tot’, ha dit.

Redacció
Redacció 15/07/2010

Zapatero ha assegurat que aquest punt de la sentència no suposa una ‘agressió’ contra el català sinó un anàlisi ‘lògic’ de la regulació sobre la llengua a l’escola. ‘Si l’Estatut ho regula tot’, ha dit, ‘el pluralisme polític es veuria perjudicat’ i ‘això ha de ser contemplat’.

Segons Zapatero, ‘obrir la possibilitat a que l’Estatut no tanqui l’alternativa d’un i altre model com a llengua vehicular, des d’un punt de vista conceptual és discutible’ i la sentència no s’ha d’interpretar des de la perspectiva del que pot dir i regular un Estatut i el que no.

Zapatero ha demanat al portaveu de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida que ‘reflexioni amb tranquil·litat’ sobre això, perquè ‘les constitucions molt rígides poden petrificar les decisions de les legítimes majories polítiques d’un i altre parlament’.

El president espanyol ha recordat que el seu govern i el PSOE aposten perquè el català continuï com a llengua d’us a l’ensenyament i ha justificat la decisió del TC comparant l’Estatut amb la Constitució.

‘És com si la Constitució espanyola ho hagués regulat tot, ‘tindria serioses dificultats per portar a terme un projecte polític propi’, ha dit per sorpresa dels diputats catalans que es trobaven a l’Hemicicle i, en concret, de Josep Antoni Duran i Lleida.

El portaveu de CiU ha recordat a Zapatero que la Constitució espanyola ‘no deixa cap escletxa a la interpretació dels articles on parla de la llengua castellana’, mentre que Zapatero ha assegurat que sí, i la demostració, ha dit, és la discussió sobre el català com a llengua vehicular a l’ensenyament.

Malgrat tot, Zapatero ha assegurat que ell està a favor del model lingüístic actual i ha recordat que el govern veu el català com una llengua pròpia, fins al punt que l’ha defensat ‘i el defensarà’ perquè es pugui utilitzar amb normalitat a les institucions europees, tot i que no ha citat el Congrés dels Diputats.