Diumenge, 1 d'agost de 2021 - Edició 1102
La República

Zapatero implora per telèfon a Sarkozy que el convoqui a la cimera econòmica internacional

El president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ha mantingut aquest dimecres una conversa amb Nicolas Sarkozy per reclamar la presència d’Espanya -la seva- a la cimera organitzada pel president francès per abordar la reforma del sistema monetari internacional. Zapatero ha assegurat que Sarkozy s’ha mostrat ‘sensible i comprensiu’ davant la demanda de l’Estat, que proposa que la cimera aculli també algun país àrab.

El format encara no està decidit i Zapatero no ha rebut una resposta definitiva. Segons el president espanyol, hi ha ‘raons objectives’ perquè l’Estat, com a vuitena economia del món, sigui present al G-8 dels països més industrialitzats. La trucada de Zapatero s’emmarca en el revés que ha significat pel president espanyol que Sarkozy no comptés amb ell en la cimera econòmica, després que el premier britànic Gordon Brown defensés la presència espanyola.

Redacció
Redacció 21/10/2008

Tot plegat té el seu origen en les manifestacions del president francès aquest dimarts, en què ha apuntat que segons el seu criteri, a la cimera hi han d’acudir els representants del G-8 i del G-5, que agrupa les principals economies emergents, de manera que l’estat espanyol es quedaria novament fora de la convocatòria.

Tan bon punt s’han conegut les manifestacions del president francès, La Moncloa ha iniciat les gestions diplomàtiques que, a mitja tarda, han culminat en una trucada entre els dos presidents, fet que ha obligat Zapatero a absentar-se de l’hemicicle del Congrés dels Diputats en el moment en què el líder del PP, Mariano Rajoy, oferia el torn de rèplica de la seva esmena a la totalitat dels pressupsotos.-

‘Espanya hi ha de ser’ i ‘crec que Sarkozy ho comparteix’

En la roda de premsa que ha ofert al propi Congrés dels Diputats, Zapatero ha afirmat que Sarkozy ‘sempre té una alta consideració i treballa amb una col·laboració molt intensa’ amb l’Estat, i que en la conversa s’ha mostrat ‘sensible i comprensiu’ amb les demandes de l’Estat.

‘En la meva opinió Espanya hi ha de ser’, ha dit Zapatero, ‘i crec que aquesta opinió és compartida per Sarkozy’. Segons Zapatero, en la conversa ha explicat al president francès les raons de l’Estat, que ‘pel seu pes econòmic’ i ‘pel que representa el seu sistema financer’, ‘ha de ser en aquesta cimera’.

Els dos presidents han quedat en ‘seguir parlant’ però Sarkozy ha recordat que no va ser ell qui va organitzar el G-8 o el G-5, on l’Estat no hi és present. En aquest camp, Zapatero ha recordat que l’Estat ‘no ha estat mai en cap d’aquests grups internacionals’, i ‘això canviarà’, perquè ‘hi ha raons objectives’ perquè sigui així.

En tot cas, Zapatero s’ha mostrat ‘convençut’ que quan faci la convocatòria de la cimera internacional, Sarkozy farà ‘bé’ la seva feina.