Dissabte, 1 d'octubre de 2022 - Edició 1528
La República

Zapatero descarta indemnitzacions a Barcelona pels afectats de Rodalies

En relació als problemes de transport a Barcelona, Zapatero, ha apuntat que confia que el servei de Rodalies pugui restablir-se ‘en els pròxims dies’. No obstant això, ha eludit comprometre’s a la creació d’un fons de compensació econòmica per als usuaris afectats, tal com li ha reclamat ERC, argumentant que la ‘compensació i la indemnització han de tenir una resposta general’. Cerdà ha denunciat que el ‘col•lapse total’ de la xarxa ferroviària està provocant un ‘important perjudici’, que va en detriment de rendes familiars, competitivitat econòmica i benestar dels ciutadans

Redacció 22/11/2007

Zapatero ha respost així a una pregunta parlamentària del diputat de ERC Agustí Cerdà, qui ha preguntat sobre si el president pensa establir un fons de compensació per a indemnitzar als usuaris, ciutadans, autònoms i empresaris afectats pel caos de la xarxa de rodalia de Barcelona, atenent al reconeixement fet per la seva banda en el Ple monogràfic de Rodalies que l’únic responsable del desastre és el Ministeri de Foment i per extensió el Govern espanyol. ‘El que he fet, tant a Barcelona com en aquesta Càmera, ha estat reafirmar el compromís del Govern amb el ràpid restabliment del servei en condicions de normalitat, i les dades d’ahir i avui van en bona adreça, amb plena seguretat per a usuaris i treballadors, pel que esperem es produeixi en els pròxims dies. Aquesta ha estat la prioritat absoluta del Govern’, va plantejar. En aquest sentit, el president ha argumentat que tots els ‘perjudicis’ soferts pels usuaris ‘són de molt difícil concreció econòmica i indemnització’, pel que ha insistit que l’objectiu del Govern i de ‘tots els quals han treballat en el pla alternatiu de transport’, ha estat ‘minimitzar aquestes molèsties i restablir el servei el més aviat possible’.

Així mateix, ha recalcat que s’han pres ‘mesures de gratuïtat’ de serveis per als afectats, tant pel transport alternatiu com ‘en el que representa la recuperació de línies afectades del servei de rodalia fins que entri en funcionament l’alta velocitat’.

ERC reclama

Per la seva banda, Cerdà ha denunciat que el ‘col•lapse total’ de la xarxa ferroviària està provocant un ‘important perjudici’, que va en detriment de rendes familiars, competitivitat econòmica i benestar dels ciutadans, i ha afegit que ‘així ho han dit també els principals agents econòmics i sindicals de Catalunya’. Al seu judici, la responsabilitat no ha de quedar-se en declaracions de ‘bones intencions’, sinó que cal ‘assumir responsabilitats i compensar en la mesura dels possible el dany causat, indemnitzar als quals han sofert pèrdues econòmiques, de temps i de competitivitat’.

Va plantejar, a més, que la patronal i els agents socials catalans han calculat el cost econòmic d’aquesta crisi en una quantitat ‘superior a 200 milions d’euros’, xifra ‘similar’ als càlculs fets també des de ERC. Per això, va recalcar la necessitat de ‘comprometre’s’ a la creació d’aquest fons de compensació per a afectats d’aquesta ‘catàstrofe’.