Diumenge, 19 de setembre de 2021 - Edició 1151
La República

Zapatero demana a CiU moderació amb la reforma i avisa que algunes de les seves peticions són difícils d’incorporar

El president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ha demanat aquest dimecres a CiU que demostri la seva ‘moderació’ i doni suport a la reforma constitucional. ‘Confio plenament en el sentit de responsabilitat de CiU davant d’aquest important procés de reforma en un moment tan decisiu per al conjunt d’Espanya’, ha subratllat en roda de premsa després de reunir-se amb el primer ministre de Portugal. Zapatero, però, ha avisat que algunes de les peticions que posa CiU per fer costat a la reforma són ‘difícils d’incorporar’ en el tràmit de la Constitució. D’altra banda, ha lloat la feina d’Alfredo Pérez Rubalcaba per aconseguir el suport gairebé unànime dels socialistes.

Redacció
Redacció 31/08/2011

Zapatero ha assegurat que confia ‘plenament en el sentit de la responsabilitat’ de CiU davant d’un procés de reforma que ha titllat d”important’ en un moment ‘decisiu’ per al conjunt d’Espanya. ‘Espero que la moderació, que és una de les senyes de gala que exhibeixen, es mantingui dintre del que pot ser la legítima discrepància’, ha afegit.

Després d’haver fet aquesta crida, Zapatero ha reconegut que, tot i que hi haurà diàleg, hi ha algunes qüestions que planteja CiU que ‘són difícils d’incorporar’ en aquest procés de reforma, tot i que podria haver ‘algun espai’ en el tràmit parlamentari de la futura llei orgànica. No ha concretat a quina de les peticions de la federació s’estava referint, però el vicepresident Manuel Chaves ja va descartar dimarts afegir a la reforma un límit a la solidaritat territorial.

Segons Zapatero, la interpretació que fa CiU de l’impacte de la reforma en l’autogovern i en l’autonomia financera ‘no és correcta’, perquè l’objectiu de la modificació ‘no té a veure amb la distribució territorial del poder’, sinó amb fixar a la Constitució el que ja diu la llei. ‘Fer més fort el principi per fer més sòlida la regla d’estabilitat pressupostària, que és una molt bona regla per al funcionament de les administracions públiques i és un mandat al conjunt de les administracions’, ha afegit.

El president del govern espanyol també ha volgut silenciar les veus que parlen de divisió socialista al voltant d’aquesta reforma, amb el conseqüent perjudici per al candidat Alfredo Pérez Rubalcaba. Zapatero ha reconegut que hi ha hagut debat, però ha afegit que la resposta ha estat ‘una amplíssima per no dir gairebé unànime comprensió i recolzament’. ‘I aquesta feina la ha fet Rubalcaba. De fet, ha assegurat que la seva proximitat amb el candidat és ‘més gran que mai’.

També ha volgut mostrar el seu suport a les persones que han negociat i donat suport a la reforma, però també la seva ‘comprensió’ amb els que discrepen. ‘Ho entenc, tot i que no ho comparteixi’, ha conclòs Zapatero, tot remarcat la importància de la reforma en benefici de la credibilitat econòmica espanyola.