Dimarts, 15 de juny de 2021 - Edició 1055
La República

Zapatero creu que el Pla Ibarretxe “no és el camí”

La reunió que José Luis Rodríguez Zapatero i Juan José Ibarretxe han celebrat aquest dimarts a La Moncloa tan sols ha servit perquè tots dos es reafirmessin en els seus plantejaments de base. No hi ha hagut acord ni acostament, i així ho han expressat en sortir de la trobada. El lehendakari ha acusat Zapatero d’estar a la ‘defensiva’ i ‘enrocat’, i ha afirmat que el president espanyol tan sols pensa en les eleccions basques. Per contra, Zapatero ha assegurat que en la reunió ha quedat ‘clar’ que l’executiu espanyol no donarà suport a un pla que ‘no se sap on va’ i que ‘no és el camí’, i ha recordat que només avalarà un acord partint del respecte escrupolós a la Constitució.

Redacció
Redacció 20/05/2008

La trobada entre Ibarretxe i Zapatero ha durat dues hores i mitja i ha estat la primera que Zapatero celebra a La Moncloa amb un president autonòmic en aquesta legislatura i la novena entre tots dos. El resultat no ha variat gaire del de l’octubre del 2007, quan el lehendakari va presentar al president espanyol el seu ‘full de ruta’ i Zapatero el va rebutjar de ple.

Des d’aleshores, i tot i els acostaments al Congrés entre el PSOE i el PNB i els acords sobre el cupo basc, el govern espanyol i el govern basc han mantingut rumbs oposats que cap dels dos sembla disposat a abandonar en aquests mesos previs a les eleccions autonòmiques al País Basc.

Així ho han expressat aquest dimarts des de La Moncloa, Zapatero ha reiterat que el seu executiu no avalarà cap reforma que parteixi d’un respecte escrupolós de la Constitució i no parteixi d’un acord entre els bascos i amb les institucions espanyoles.

Zapatero, que ha demanat a Ibarretxe que ‘reflexioni’, ha assegurat que el projecte del lehendakari ni reuneix la voluntat del conjunt dels bascos ni respecta la Constitució. Es tracta, ha dit, d’un camí que ‘no se sap on va’ i que, en tot cas, ‘no porta enlloc’.

El president espanyol, que ha admès que considera que les eleccions al País Basc poden ajudar a millorar la situació, ha assegurat que en la reunió ha quedat ‘clara’ la postura de l’executiu. El lehendakari, ha dit, no segueix el procediment.

Respecte a la consulta, Zapatero també ha estat clar a l’hora de reiterar que no es farà ‘cap acte que no respecti la Constitució i les regles democràtiques sobre les consultes i els referèndums’.

Ibarretxe diu que Zapatero no té voluntat negociadora

Ibarretxe, en canvi, ha acusat Zapatero d’assistir a la reunió ‘a la defensiva’ i de mantenir-se ‘enrocat’ i tancat als plantejaments que li arriben del govern basc. ‘Marxo amb la sensació que el PSOE i el president Zapatero només tenen un projecte per a Euskadi en aquests moments’, ha dit, ‘que és celebrar eleccions’.

El lehendakari, que ha assegurat ‘tal com ha vingut’ se’n va amb la ‘mà estesa’ i amb ‘esperit constructiu’, ha denunciat els incompliments de l’Estatut de Gernika per part de l’executiu espanyol i ha demanat a Zapatero que s’avingui a un acord en base als acords de Loiola, signats pel propi PSOE.

En aquest sentit, ha acusat l’executiu de Zapatero d’haver negociat amb ETA sobre aquests mateixos plantejaments i no voler-ho fer ara amb el govern del país basc. Es tracta, a dit de signar sobre l’acord que el PSOE va estar disposat a firmar el 25 d’octubre del 2006 entre el president i el lehendakari. El lehendakari ha reiterat la seva intenció de seguir amb el full de ruta i ha demanat a Zapoatero que tots dos facin junts el primer pas per assolir acords perquè la societat basca es pugui pronunciar el pròxim mes d’octubre. No obstant ha expressat la seva disposició a modificar parcialment el full de ruta per poder fer possible l’acord amb el PSOE

Les seves propostes, ha dit Ibarretxe, ,’no són ocurrències, sinó plantejaments molt seriosos’ i ‘no acceptem el no per el no’. Segons el lehendakari, Zapatero ha demostrat que no té voluntat negociadora .