Dijous, 5 d'agost de 2021 - Edició 1106
La República

Zapatero confirma que acceptarà la cadira cedida per Sarkozy per poder assistir a la cimera del G-20

El president del Govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, participarà a la cimera del G20 que se celebrarà el 15 de novembre a Washington per debatre la reforma del sistema econòmic mundial, segons ha confirmat La Moncloa. Així ho ha assegurat el cap de l’executiu francès, Nicolás Sarkozy, en un comunicat al voltant de les nou del vespre d’aquest divendres.

Hores abans, Sarkozy havia anunciat a Brussel·les que cedia a Zapatero una de les dues cadires de què diposa. Sarkozy ha dit, però, que corresponia al govern dels Estats Units la decisió final d’acceptar la presència de Zapatero a la cimera. Finalment, La Moncloa ha confirmat que el president de l’Estat hi assistirà.

Redacció
Redacció 08/11/2008

El comunicat de Sarkozy també ha confirmat, segons La Moncloa, la presència d’Alemanya, França, Itàlia i Regne Unit a la cimera del G20. El text afirma que l’estat espanyol ocuparà la cinquena cadira reservada als membres de la Unió Europea i subratlla que és la vuitena economia del món. ‘En el si del G20, els estats membres de la Unió Europea disposen tradicionalment de cinc cadires. S’ha acordat que estaran ocupades a Washington per Alemanya, França, Itàlia, el Regne Unit i Espanya, vuitena economia mundial’. El president de la Comissió Europea, José Manuel Durâo Barroso també participarà a la cimera, segons el comunicat de la presidència francesa.

L’estat espanyol es convertirà en un dels pocs estats que participi a la cimera mundial sense pertànyer al G20. A més, ho farà ocupant una cadira reservada a França però respresentant l’estat espanyol. La cinquena cadira a la qual fa referència el comunicat és la que hauria d’ocupar la presidència de torn, França. Com que París ja és membre del G8 i, per tant, té dret a participar a la cimera al marge de la UE, Sarkozy l’ha cedit a Zapatero. ‘No tinc cap problema amb el fet que Espanya ocupi una de les dues cadires com a Espanya i aquest argument és el que hem defensat devant el president Bush’, ha assegurat Sarkozy.