Diumenge, 1 d'agost de 2021 - Edició 1102
La República

Zapatero advoca per limitar jurídicament als independentistes

El president del govern espanyol, José Luís Rodríguez Zapatero, ha assegurat aquest dijous que ‘no es pot tancar la boca’ als ciutadans que senten que el seu territori és una nació, encara que l’Estat té la potestat de ‘limitar jurídicament l’abast d’aquesta realitat’. Segons Zapatero, això és el que fa la sentència del Tribunal Constitucional espanyol (TC) quan aborda el terme ‘nació’ i estableix clarament que no té validesa jurídica. El president espanyol també ha assegurat que ‘no se sent responsable’ de la sentència ni d’aquests anys que han transcorregut, i ha reiterat que la sentència ‘santifica’ la immensa majoria de la reforma.

Redacció
Redacció 15/07/2010

El president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, aposta per ‘limitar jurídicament’ l’independentisme català. El president socialista ha fet aquestes manifestacions al debat de política general en resposta a les intervencions de la portaveu d’Unión Progreso y Democracia (UPyD), Rosa Díez, que l’ha acusat de voler vulnerar la sentència mitjançant la reforma de lleis orgàniques.

El president espanyol ha assegurat que la sentència ‘santifica’ l’Estatut, i que el fallo dels magistrats ‘no suposa una frenada a l’Espanya plural’ alhora que ha reblat que la sentència ‘explica molt bé els grans conceptes que sustenten la democràcia i l’Estat’. Zapatero s’ha mostrat convençut també que la sentència dóna suport a l’avenç de l’autogovern català.

Se’n renta les mans

En tot cas, Zapatero ha volgut deixar clar que ‘no se sent responsable’ d’aquesta sentència ni dels quatre anys que han transcorregut. ‘El que hagués estat criticable és que el govern espanyol hagués pretès fer cap tipus d’intervenció al TC’, ha dit.

El president espanyol ha acusat a les emocions polítiques de ser les responsables del rebuig a la sentència des de Catalunya més que no pas ‘l’impacte real de la sentència sobre l’autogovern’.