Dijous, 14 de Novembre de 2019 - Edició 476
La República

Xevi Sala guanya el 49è Premi Prudenci Bertrana

Josep M. Fulquet guanya el Miquel de Palol de poesia; Jordi Casassas el Carles Rahola d'assaig i Salvador Macip i Ricard Ruiz Garzón el Ramon Muntaner de literatura juvenil   […]

Redacció
Redacció 22/09/2016

Josep M. Fulquet guanya el Miquel de Palol de poesia; Jordi Casassas el Carles Rahola d'assaig i Salvador Macip i Ricard Ruiz Garzón el Ramon Muntaner de literatura juvenil

 

Xevi Sala guanya el 49è Premi Prudenci Bertrana amb una novel·la que relata les sorprenents aventures d'uns personatges que desmunten els clixés de la Transició i demostren que l’amistat està per sobre de tot.

 

I ens vam menjar el món és un viatge en el temps divertit i emotiu, un llibre excepcional que ens situa davant de la nostra història més recent però amb la perspectiva suficient del pas del temps. El relat de les peripècies del soldat Kirk Barrera i del pescador Gori Vilar és alhora una crònica de l'antifranquisme de casa nostra, del món de la cultura passat pel sedàs de l'Empordà i de la transformació vital de tot un país.

 

Elias Barrera, sergent de l'exèrcit dels Estats Units, arriba a l'Estartit per asistir al funeral del seu pare, un militar que va servir a la base Loran, i per recollir l'antiga bandera familiar. Per recuperar-la, però, s'haurà d'entendre amb Gori Vilar, pescador i militant comunista, que li explicarà la increïble història que va compartir amb Kirk Barrera, l'home que va salvar tot un país.

 

Un relat divertit i emotiu per on desfilen personalitats com Kirk Douglas, Santiago Carrillo, Josep Pla o Dalí, i que conforma un fresc excepcional que gravita al voltant de les bases nord-americanes.

 

Xevi Sala (la Bisbal d'Empordà, 1965) ha dirigit la revista Presència i el diari El Punt a les comarques gironines. Actualment és director adjunt del grup El Punt Avui. Ha publicat A l'altre barri i les novel·les: Les causes perdudes, En la pell d'un mort i Esborraràs les teves petjades , obra que va guanyar el Premi Roc Boronat el 2014.

 

Columna Edicions publicarà I ens vam menjar el món, de Xevi Sala, el proper mes de novembre.

 

Creat el 1968, el Premi Prudenci Bertrana és un guardó literari que forma part dels Premis Literaris de Girona. Atorgat per la Fundació Prudenci Bertrana, acull originals escrits en català i té una dotació de 30.000 euros. Enguany, el jurat, estava compost per Xavier Cortadellas, Guillem Terribas, Llucia Ramis, Albert Villaró i Glòria Gasch,

 

Per la seva part osep M. Fulquet, guardonat amb el 39è Premi Miquel de Palol de poesia per Morir com un riu. El 38è Premi Carles Rahola d’assaig ha estat per a l’obra La voluntat i la quimera. El noucentisme català, de l’historiador Jordi Casassas. L'assaig planteja una visió del noucentisme, al costat de la renaixença i el marxisme.

 

Tanmateix la Fundació Prudenci Bertrana ha atorgat el 31è Premi de Literatura Juvenil Ramon Muntaner a l’obra Herba negra, dels escriptors Salvador Macip i Ricard Ruiz Garzón. Ambientada al nord de Catalunya, Herba negra és un thriller juvenil apocalíptic amb tocs de ciència- ficció en què l’ecologia té un paper important. L’obra narra les aventures d’un grup de joves que, per atzar, descobreixen una organització secreta que pretén acabar amb la civilització tal com la coneixem. A partir d’una nova espècie d’herba, modificada al laboratori i que es comercialitza en forma de beguda, l’organització vol assolir el control de la societat. En una trepidant lluita contra rellotge en què res és el que sembla, els protagonistes hauran d’unir diferents pistes, com si es tractés d’un trencaclosques, per salvar el món i tot el que estimen.

Relacionats