Dimecres, 22 de setembre de 2021 - Edició 1154
La República

“Voluntat de destruir l’avió”

Comencen a transcendir detalls de les causes de la tragèdia de l’avió de German Wings. El fiscal de Marsella afirma que la principal teoria és que el copilot es va quedar sol al comandament de l’aparell i “va tenir voluntat de destruir l’avió”, ha dit. El comandant havia sortit de la cabina, probablement per anar al lavabo, i quan va voler tornar a entrar, el seu company ja havia activat “voluntàriament” el procediment per fer descendir l’avió de manera brusca i no el va voler deixar tornar a entrar a la cabina, segons el fiscal. 

Redacció
Redacció 26/03/2015

El comandant no va poder entrar a aturar la tragèdia

El copilot es deia Andreas Lubitz, era alemany tenia 28 anys i les explicacions del fiscal només fan pensar en voluntat de matar, d'homicidi, i/o de suïcidar-se. Tot i que ell ha evitat la paraula ‘suïcidi’, ha expressat de manera clara que volia estavellar l’avió. Entre els motius principals que el porten a aquest raonament es troba el fet que quan el comandant va exigir tornar al seu lloc de feina després d’absentar-se breument, el seu company li va bloquejar la porta per evitar que es reincorporés sense dir res mentre feia descendir l’avió. Fins i tot, el primer va reclamar-li-ho de manera vehement i va intentar tirar la porta a terra. Així, el copilot “va aprofitar l’absència del comandant per fer estavellar l’avió”, segons el fiscal Brice Robin.

No va contestar a les comunicacions de la torre de control

D’altra banda, un procediment de pèrdua d’alçada tan brusc només es pot fer de manera voluntària. Així ho va fer, sense comunicar-ho a ningú, sense avisar de cap emergència i sense respondre a les comunicacions de la torre de control, estranyada de la trajectòria de l’avió. A més, tot i que el copilot no va dir res en els deu minuts que va estar sol, se’l va sentir respirar de manera normal en tot moment, cosa que fa gairebé descartar que perdés el coneixement. El fiscal ha avançat també que només als instants finals els passatgers van començar a cridar.